Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι που είχαν επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αθώος κρίθηκε από το Πλημμελειοδικείο Βέροιας γνωστός ακτιβιστής, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο, κατηγορούμενος για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στο διαμέρισμα ενός άνεργου, όπου είχε διακοπεί η παροχή, λόγω αδυναμίας του ένοικου να εξοφλήσει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ίδιο δικαστήριο, κρίνοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες, αθώωσε -επίσης- τον άντρα στο σπίτι του οποίου έγινε η επανασύνδεση.
Το γεγονός για το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο άντρες έγινε το Σεπτέμβριο του 2011 στη Βέροια. Ακτιβιστές-μέλη της ομάδας 'Πολίτες της Βέροιας', ανάμεσά τους κι ο κατηγορούμενος Νίκος Ασλάνογλου, μετέβησαν στο συγκεκριμένο σπίτι και προχώρησαν στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο είχε διακόψει η ΔΕΗ λόγω μη εξόφλησης λογαριασμού.
Ήταν η πρώτη επανασύνδεση που έγινε πανελλαδικά, όπως απολογήθηκε στο δικαστήριο ο Ν. Ασλάνογλου, ο οποίος όχι μόνο υπερασπίστηκε την ενέργειά του, αλλά επέμεινε ότι θα συνεχίσει τις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλευρό του, κατά τη διάρκεια της δίκης, βρέθηκαν μέλη της ομάδας 'Πολίτες της Βέροιας', ενώ την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του ακτιβιστή εξέφρασαν, με ανακοινώσεις τους, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.         
   Πηγή: Ενικός

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ TOY ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Τα έργα της "ανάπλασης" έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα....
Εξαφάνισαν ως δια μαγείας όλους τους κάδους και τις πινακίδες των οδών.
Προκειμένου να προβεί,  στη συγκρότηση  της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ο δήμος Αλεξάνδρειας:
ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

 Τα  διοικητικά συμβούλια ή τα κατά περίπτωση αρμόδια αποφασιστικά όργανα 

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

O …μαρτυριάρης Θ. Πάγκαλος

Σε τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, επιδίδονταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», επικαλούμενο έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).
Στο σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι η Αθήνα είναι η πρώτη στη λίστα των 19 περιοχών της Ευρώπης που λειτουργούν οι ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών (special collection service), στις οποίες εργάζονται πράκτορες όχι μόνο της NSA αλλά και της CIA. Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Αθήνα υπάρχει και εξοπλισμός παρακολουθήσεων που λειτουργεί από απόσταση δίχως να απαιτείται προσωπικό.
Το έγγραφο, που έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό και προέρχεται από τα όσα έχει διαρρεύσει ο Εντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρει πως οι πράκτορες που ασχολούνται με τις υποκλοπές είναι υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας και εργάζονται σε δωμάτια των πρεσβειών που έχουν ειδική θωράκιση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έσπευσε να ....αποκαλύψει ότι η ΕΥΠ, με εντολές των ελληνικών κυβερνήσεων «παρακολουθούσε με μηχανήματα και αντέγραφε σε μαγνητοταινίες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Άγκυρα».

"Ποτέ την Κυριακή" λένε οι έμποροι

Να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή καλεί τα μέλη της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), υπενθυμίζοντας ότι διαφωνεί πλήρως με τη λειτουργία τους τις Κυριακές, κατόπιν και της απόφασης, που έλαβαν τα σωματεία που την απαρτίζουν, στη διευρυμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, στις 29 Οκτωβρίου. 
"Το 90% των συναδέλφων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων λέει 'όχι' στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αναρωτιόμαστε για ποιον 'πελάτη' θα πρέπει να συμμορφωθούμε στο νέο νόμο και να ανοίξουμε τα καταστήματά μας στις 3/11/2013. Δεν αναρωτιόμαστε καθόλου ποιον εξυπηρετεί η κατάργηση της αργίας της Κυριακής: τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα", υποστηρίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, που υπογράφουν ο πρόεδρος, Γιάννης Παπαργύρης και ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Καραπινίδης.
Στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου, αποφασίστηκε ακόμη η συμμετοχή των μελών της ΟΒΣΘ στις κινητοποιήσεις, που έχει εξαγγείλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) για τις 6 Νοεμβρίου. "Τις επόμενες μέρες η διοίκηση της Ο.Β.Σ.Θ. θα αναλάβει πρωτοβουλία καλώντας σε σύσκεψη και τους άλλους φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων του νομού μας, για τον καθορισμό κοινής δράσης στην κινητοποίηση", υπογραμμίζεται σε έτερη ανακοίνωση.      πηγή:ενικός

Ο Αιγινιακός έστειλε στην ...κόλαση τα Γιάννινα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα αποκλείστηκε από την γ` φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, μετά τη σημερινή εκτός έδρας ήττα με 1-0 από τον Αιγινιακό, κι ενώ το πρώτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0). Το γκολ για την ομάδα της Πιερίας, που έστειλε τον Αιγινιακό στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, σημείωσε ο Τσορλίνοφ στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Δικάζεται για τον αλτρουισμό και την κοινωνική του δράση

   Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 δικάζεται, ύστερα από μήνυση της ΔΕΗ, για «παράνομη ιδιοποίηση κινητής περιουσίας» στο Πλημμελειοδικείο Βέροιας ο Ν. Ασλάνογλου μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και μέλος των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ» γιατί προσπάθησε να βοηθήσει ανήμπορους και φτωχοποιημένους από την οικονομική κρίση πολίτες ,επανασυνδέοντας την παροχή ρεύματος.
  Ως γνωστόν, από τη Βέροια ξεκίνησε το κίνημα επανασύνδεσης ρεύματος, σε δημότες, που η ΔΕΗ το έκοψε, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Ο Νίκος Ασλάνογλου δικάζεται γιατί προσπάθησε να βοηθήσει κάθε ανήμπορο που στερείται ένα από τα πολυτιμότερα σήμερα αγαθά, την παροχή ρεύματος, που η Πολιτεία δεν του εξασφαλίζει. Σε αυτήν την χώρα όμως , οι πολίτες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις. Έχουν και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι το νερό, το φαγητό και το ρεύμα. 

 Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
 Ν. Ασλάνογλου 6946-381707, Ι. Βερβερίδης 6976-789871, Κ. Βολιώτης 6977-686838, Σωτ. Γκανάτσιος 6977-334733, Γ. Καλλιαμπέτσος 6944-842384, Παν. Κατσουλάκος 6977-606827, Μ. Χουλιέρη 6978-026141.

Η αντικειμενική σύνδεση εκπαίδευσης - οικονομίας και η αγοραπωλησία εργατικής δύναμης

Η εκπαίδευση είναι αλήθεια ότι παρακολουθεί την οικονομία και ποτέ δεν γίνεται το αντίστροφο.
Τι επιδιώκουν σήμερα η ΕΕ και η κυβέρνηση με τις ανατροπές που στρατηγικά ξεδιπλώνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που διαμορφώνουν μια ακόμη πιο άθλια πραγματικότητα απ' ό,τι ξέραμε στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης;

Μα ακριβώς αυτό! Να συνδέσουν τους όρους μόρφωσης - κατάρτισης με την αγορά εργασίας. Τι σημαίνει όμως αγορά εργασίας; Αγοραπωλησία εργατικής δύναμης, δηλαδή ο εργαζόμενος είναι εμπόρευμα, και όπως πολλά εμπορεύματα μπορεί να μείνει και στα αζήτητα, να πέσει η τιμή του ή και να καταστραφεί. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Το κεφάλαιο και οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις να καθορίζουν τους όρους με τους οποίους οι νέοι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην παραγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα, τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν ώστε συνολικά να συνεισφέρουν στην κερδοφορία τους! Επειδή, όμως, γνωρίζουν ότι οι όροι που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας εντείνουν την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση διαμορφώνουν πιο συστηματικά και έγκαιρα μέσω της εκπαίδευσης και τη συνείδησή τους. Να έχουν δηλαδή παραδεχτεί οι νέοι εργαζόμενοι ότι «έτσι έχουν τα πράγματα και έτσι θα μείνουν».....

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ποιος είπε το «Όχι»; Ο Μεταξάς;…

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος στον Ενικό
Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι ο Μεταξάς είπε «Όχι» το 1940;
Το δικό του «Όχι» γιορτάζουμε σήμερα;
Ή μήπως ισχύει εκείνο που έλεγε για τον Μεταξά ο κεντρώος πολιτικός, ο Καφαντάρης, ότι δηλαδή: «Είπε το ΟΧΙ, ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ»; (1).

H ηπατίτιδα C μας αφορά όλους. Γιατί;


Τα μυστηριώδη κίτρινα γράμματα “C” ,
που εμφανίστηκαν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας για 2 μέρες
 ήταν το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών
 από τον σύλλογο ασθενών ήπατος “Προμηθέας”, για την ηπατίτιδα C.
Η ηπατίτιδα C είναι μία αιματογενής λοίμωξη (δηλαδή μεταδίδεται με το αίμα) και μολύνει κυρίως τα κύτταρα του ήπατος. Είναι μια από τις κύριες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα. Πιθανοί τρόποι μεταδοσης του ιού είναι:
-Από μετάγγιση αίματος πριν το 1992.Μόλις από το 1992 και μετά, το αίμα και όλα τα παράγωγά του υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο για ηπατίτιδα C. Αυτό σημαίνει ότι όσοι άνθρωποι έχουν κάνει μετάγγιση αίματος πριν από αυτήν την ημερομηνία είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C. Αν λοιπόν έχεις γεννηθεί ανάμεσα στα 1940-1990, καλό είναι κάνεις μια εξέταση για την ηπατίτιδα C.
-Τατουάζ και piercing
-Χρήση ενδοφλέβιων ουσιών
-Χρήση ουσιών από τη μύτη
-Σεξουαλική επαφή
-Κοινή χρήση καθημερινών αντικειμένων (Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να φέρει ίχνη αίματος,πχ.ξυραφάκια, ψαλιδάκια νυχιών, οδοντόβουρτσες κλπ.)
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C.
Το ανησυχητικό είναι ότι μόλις το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο και μόνο το 7%-8%, έχουν λάβει θεραπεία. Η Ηπατίτιδα C παρουσιάζει ευρεία γεωγραφική κατανομή και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της HCV λοίμωξης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδω. 

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η Απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 3 Νοέμβρη και η .....«πολυεπίπεδη εξυπηρέτηση» των τουριστών


 
Από παλιότερη κινητοποίηση για την υπεράσπιση
της κυριακάτικης αργίας

Για την προάσπιση της κυριακάτικης αργίας απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 3 Νοέμβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου, με τον οποίο γενικεύεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Στην Αθήνα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κινητοποιήσεις θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη, με κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. Επίσης, στην Ξάνθη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο «FLAMINGO», μαζί με την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και τη Λαϊκή Επιτροπή.
Ο νόμος με τον οποίο επιχειρείται ουσιαστικά η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, έχει τίτλο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών». Η εφαρμογή του είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των χτυπημάτων που επιχειρούν εδώ και χρόνια κυβέρνηση - ΕΕ -εργοδοσία στην Κυριακή Αργία. Σύμφωνα με το νόμο:
Ολα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου (52)
η συνέχεια 

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τα χρώματα που μας εμπνέουν

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από χρώματα που μας εμπνέουν. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το χρώμα ενεργοποιεί τη δράση των ορμονών που... ρυθμίζουν τη διάθεσή μας στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού. Δείτε ποια είναι τα χρώματα που μπορούν να μας γεμίσουν όμορφα συναισθήματα και να μας χαλαρώσουν. 
Μπλε: Έχει αποδειχθεί πως οι αποχρώσεις του μπλε ρίχνουν τους καρδιακούς παλμούς και μειώνουν την πίεση.
 Πράσινο: Το πράσινο μας χαλαρώνει. Το κατ' εξοχήν χρώμα της φύσης μας βοηθά να διώξουμε το στρες και να ανανεωθούμε. 
Κίτρινο: Το κίτρινο συμβολίζει τη χαρά και τη ζωντάνια. Μας αναζωογονεί και μας ανεβάζει. 
Μωβ: Το μωβ είναι ένα αριστοκρατικό χρώμα που συνδέεται με την αυτοπεποίθηση. Μας δίνει δύναμη ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο μας. 
Μπεζ: Το μπεζ είναι ένα γήινο και ζεστό χρώμα. Ηρεμεί τα νεύρα έπειτα από μια δύσκολη μέρα.
 Ροζ: Το ροζ χρώμα συμβολίζει την αγάπη και την αποδοχή. Μας γεμίζει θετική ενέργεια και γενναιοδωρία. 
Πορτοκαλί: Η λάμψη ενός ηλιοβασιλέματος βαμμένη στο πορτοκαλί μας γεμίζει ενθουσιασμό. Το πορτοκαλί δίνει ώθηση στην φαντασία και την καλή διάθεση.

Πηγή tromaktiko 

Η αλήθεια για το «όχι» του Μεταξά

 Τα παιδιά μας μαθαίνουν από το Βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου ότι: «Ο Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε την ιταμή αξίωση: η Ελλάδα θα υπεράσπιζε έστω και με τα όπλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού θα συνοψιστεί έκτοτε στη λέξη "Οχι". Την ίδια στάση υιοθέτησαν αμέσως και όλοι οι Έλληνες, σπεύδοντας με ενθουσιασμό στο μέτωπο των επιχειρήσεων και στηρίζοντας έκτοτε με κάθε μέσο την αντίσταση στον εισβολέα».
Είναι έτσι όμως;
Το «όχι» του Μεταξά (που το 1936, στις 4 Αυγούστου, είχε κηρύξει φασιστικό πραξικόπημα και επέβαλε τον  ολοκληρωτισμό) στους Ιταλούς είχε να κάνει με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης που τότε συνδεόταν στενά με τη Βρετανία. Δεν είχε σχέση με το πραγματικό, ενθουσιώδες «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού.

Με ευθύνη του καθεστώτος Μεταξά ο στρατός βρέθηκε απροετοίμαστος, με τεράστιες ελλείψεις σε πολεμοφόδια, πολεμικά μέσα απαρχαιωμένα, χωρίς οχυρωματικά έργα. Έγραψε π.χ. ο υποστράτηγος Π. Πετρουτσόπουλος: «Η Ανώτατη Ηγεσία δεν επίστευεν εις την νίκην, αλλά ήθελεν να ρίψωμεν μερικούς πυροβολισμούς δια την τιμήν των όπλων μας». Ο λαός, οι απλοί φαντάροι, τίμιοι αξιωματικοί του στρατού -κόντρα στα σχέδια της Δικτατορίας και της Στρατιωτικής Ηγεσίας- πολέμησαν με σθένος και ηρωισμό και κατάφεραν να πετάξουν τους Ιταλούς έξω απ' τα ελληνικά εδάφη. Εγκαταλείφθηκαν όμως στην τύχη τους. Όταν τον Απρίλη του '41 επιτέθηκε η ναζιστική Γερμανία, μέσα σε λίγες μέρες δόθηκε η εντολή για συνθηκολόγηση άνευ όρων, ενώ ακόμα πολεμούσαν. Έτσι η χώρα βρέθηκε κάτω από την τριπλή κατοχή των Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων φασιστών.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Αστερούπολη Πλατέως 2013: Κάλεσμα Εθελοντών .

.Ελάτε να ενώσουμε τη φωνή μας και να κάνουμε το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, υπόθεση όλων μας να καλέσουμε ακόμη περισσότερους. Και.
Η Αστερούπολη και πάλι είναι στα χέρια των εθελοντών.
Ελάτε να μοιραστούμε τη δύναμη μιας ευχής. Μιας ευχής μέχρι τ’ αστέρια και να κάνουμε την Αστερούπολη ακόμη πιο φωτεινή, ακόμη πιο μεγάλη.
Απ' όλους εμάς εξαρτάται.

Ελάτε μέχρι την έναρξη της Αστερούπολης στις 21-12-13, να μεταμορφώσουμε τον πεζόδρομο Πλατέως σ’ ένα πραγματικό χωριό του Αη Βασίλη και ν’ αφήσουμε την Αστερούπολη να μας παρασύρει στη μαγεία των Χριστουγέννων. Όλοι μαζί μπορούμε, θέλουμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά ακόμη πιο εντατικά για την Αστερούπολη.
Μη μένετε απ’ έξω. Ελάτε κι εσείς..... Κι εσείς..... Κι εσείς..... ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ !!!!!!!!!!!
Καθημερινά στο εργαστήρι του Αη Βασίλη, δουλεύουμε για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα.
Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την αίτηση εθελοντισμού γιατί, ο  εθελοντισμός συνδυάζει:
Τον έρωτα του ερασιτέχνη
Τη συνέπεια του επαγγελματία
Την πειθαρχία του στρατιώτη
Και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου.
 Μη μένεις απ’ έξω !

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ, ικανοποίησε την απαίτηση των ομίλων και των πολυεθνικών, για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας

Οι εμπορικές αλυσίδες, οι υπεραγορές, οι όμιλοι και οι πολυεθνικές, είχαν σταθερή, μόνιμη και διαχρονική επιδίωξη τόσο την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας όσο και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εμπορουπαλλήλων.
Μεθοδευμένα και συστηματικά πότε οι ίδιοι, πότε με άλλους πρόθυμους,( πχ Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας), έθεταν το ζήτημα επιδιώκοντας την νομοθετική πανελλαδική απελευθέρωση λειτουργίας των επιχειρήσεων τις Κυριακές.
Ο στόχος και η επιδίωξη ήταν και είναι φως φανάρι.
Όλοι αυτοί δεν θέλουν κομμάτι από τον τζίρο αλλά όλο τον τζίρο της αγοράς.
Η μικρή επιχείρηση, το μικρομάγαζο, πρέπει γι αυτούς να κλείσει, να εξαφανιστεί, για να μπορούν πιο ασύδοτα και εντελώς μονοπωλιακά να εκμεταλλεύονται την όποια αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Την απαίτησή τους ανέλαβε να ικανοποιήσει η συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία και σε αυτό το θέμα δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό, κανένα δίλλημα.
Ανάμεσα στα συμφέροντα των οικονομικών κολοσσών αφενός και την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, μικρεμπόρων και των οικογενειών τους αφετέρου, πήγε με τον γνωστό της αυταρχισμό και βοναπαρτισμό με τους πρώτους.
Την Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013, η συγκυβέρνηση και τα ολιγοπώλια έχουν τα εγκαίνια της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας.
Στη γιορτή τους θα τους στηρίξουν και τα διαπλεκόμενα μαζικά μέσα παραπληροφόρησης, που όπως πάντα με στημένα ρεπορτάζ, συστηματική προβολή του θέματος κλπ, θα δημιουργούν κλίμα και ατμόσφαιρα.
Στο γλέντι τους θα έχουν και την άμεση ή έμμεση αβάντα από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές Εμπορικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και κυρίως του Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι οποίοι απροκάλυπτα συνεργάστηκαν με την συγκυβέρνηση και για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας όπως είχαν κάνει και για την απελευθέρωση του ωραρίου, όπως και τώρα κάνουν για να έχουν όλοι αυτοί υπαλλήλους και εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας.
Ας τους χαλάσουμε το πάρτυ όχι μόνο αυτήν την Κυριακή αλλά κάθε Κυριακή.
Κανένα μαγαζί ανοιχτό.
Καταγγέλλουμε και απομονώνουμε συγκυβέρνηση, μονοπώλια και όσους τους στηρίζουν.
Συγκροτούμε κοινωνική συμμαχία με τους εργαζόμενους, τα άλλα  κοινωνικά στρώματα και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
Δεν τους αφήνουμε να βάλουν την ταφόπλακα στη δουλειά μας, τη ζωή μας, στο αύριο για τα παιδιά μας.   
Όποια δουλειά κι αν κάνεις εργαζόμενε, άνεργε, συνταξιούχε, νέα, νέε, στάσου στο πλευρό μας.
Αν ξεμπερδέψουν με εμάς θα φτάσουν σε σένα. Θα έχει έρθει η δική σου η σειρά.
Καμιά συναλλαγή με κανένα εμπορικό ανοιχτό την Κυριακή.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ!

(Από ανακοινωση του Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ)

Η κόντρα του ΠΟΛΙΤΗ με τους «συνταξιούχους» συνεχίζεται.. Ποιος είδε ανοιχτούς τους «ασκούς του Αιόλου» και δεν φοβήθηκε...

Ο πάντα «μάχιμος» Παν. Μαργαρίτης , για άλλη μια φορά σηκώνει το γάντι και απαντά στις  προσκλήσεις-προκλήσεις  της εφημερίδας «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ», με ένα άρθρο του που «σπάει κόκαλα»....
ΟΙ ΑΝΕΞΙΤΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΜΠΟΓΙΕΣ
Γράφει ο Παν. Μαργαρίτης
-Στην Ελλάδα, ως οπαδοί της υπερβολής, αντιληφθήκαµε τα social media σαν µέσον είτε επικοινωνίας, είτε µουρµούρας και παρατήσαµε την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ να την χρησιµοποιούν ως κλωτσοπατινάδα οι περισσότεροι που µπαίνουν σε κουρεία και φαστφουντάδικα, όπου µοιράζεται δωρεάν, επειδή δεν έµεινε κανένας να κλαίει το ευρώ για να την αγοράσει.
-Μέχρι στιγµής λοιπόν υπάρχουν δυο εκδοχές.
            -Η µία είναι ένας κανονικός δημοσιογράφος ή έστω ένας «κατά φαντασίαν δηµοσιογράφος>> να εμπορεύεται φήµες.
-Η δεύτερη είναι να προσπαθεί -συνήθως ατυχώς- να στήνει ένα σκηνικό υπέρ των κρατούντων, οι οποίοι καταβάλουν τον οβολό, και εξ αιτίας αυτού, να τους παρουσιάζει ως ΛΟΡΕΝΣ της ΑΡ ΑΒΙΑΣ , που µένουν ανεξίτηλοι παρά τις καραμπογιές που έχουν φάει, ή να τους  παρουσιάζει σαν νεανίσκους ενώ έχουν ξεπεράσει τα εξήντα και βάλε.
-Το ρίσκο που παίρνει και στη µία και στην άλλη περίπτωση ο λεγάµενος, είναι ίδιο µ' αυτό που παίρνει ο συµπαθής  ΣΟΥΓΛΑΚΟΣ όταν μάχεται κατά πάντων προσπαθώντας να αντιμετωπίσει θηρία που έχουν σκουριασμένες νοοτροπίες, που εχθρεύονται το καινούργιο και που νοιάζονται µόνον για το τοµάρι τους ,
- Το ποιος νοιάζεται βέβαια για το τοµάρι του, προκύπτει από τι αποτελεί αντιπαροχή ετησίου εισοδήματος, είκοσι περίπου χιλιάδων  ευρώ πληρωμένων ανακοινώσεων, σε εφημερίδα που κλωτσούν στα  κοµµωτήρια.

Η απόγνωση και τα αδιέξοδα των εμπόρων

Την Τετάρτη 16-10-2013 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ (Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.), με την συμμετοχή Αντιπροσώπων και μελών Δ.Σ. Συλλόγων μελών μας.
Μεταξύ άλλων κορυφαίων θεμάτων όπως ασφαλιστικό, ΟΑΕΕ, απόγνωση και αδιέξοδα συναδέλφων, κατάργηση Κυριακάτικης Αργίας κλπ, στη σύσκεψη επισημάνθηκαν και αναδείχθηκαν καθολικά και σε όλες τις εκφάνσεις τους οι συνέπειες, τα αδιέξοδα, τα καταστροφικά αποτελέσματα και η βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο των προ αυτής όσο και κυρίως της σημερινής  συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Επισημάνθηκε η συνδικαλιστική καθίζηση, απόρροια της μοιρολατρίας, ηττοπάθειας, απογοήτευσης, που σε τεράστιο βαθμό οφείλεται κυρίως στις Γ΄ βάθμιες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να λύσει το διατροφικό πρόβλημα


Το θέμα της διατροφής είναι βασικά ζήτημα πολιτικό για κάθε λαό, για κάθε άνθρωπο, αφού αφορά την επιβίωση και την αναπαραγωγή του. Ωστόσο, στο στάδιο του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, που χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση, η παραγωγή τροφίμων για την κατανάλωση - όπως και όλων των εμπορευμάτων - γίνεται με βασικό κριτήριο την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους σε αυτούς που παράγουν τα τρόφιμα και όχι την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών.

Αυτό προκάλεσε το λεγόμενο «διατροφικό πρόβλημα», που έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα αυτήν την περίοδο για δύο βασικούς λόγους:

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ένας άγγελος ....ζητά γονείς .

.Έσπασαν τα τηλέφωνα στο «Χαμόγελο του Παιδιού», μετά την αποκάλυψη της ιστορίας του τετράχρονου κοριτσιού που βρέθηκε από αστυνομικούς σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας.

Χιλιάδες πολίτες καλούν στη γραμμή SOS την οργάνωση για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για το ξανθό αγγελούδι, αλλά και για να βοηθήσουν στις έρευνες .

Η εγκύκλιος για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Χτες δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης.
Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα του «πιο μεγάλου επιδόματος σε σχέση με πέρσι, που θα δίνεται σε περισσότερους δικαιούχους», πατώντας πάνω στην αύξηση της επιδότησης από τα 28 στα 35 λεπτά το λίτρο και στην αύξηση των ορίων σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ακόμα περισσότερα νοικοκυριά σε σχέση με πέρσι δε θα μπορέσουν να αγοράσουν καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,3 ευρώ το λίτρο, με τις συνεχείς αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης να μην καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο από την αύξηση του επιδόματος κατά 7 λεπτά το λίτρο και το λαϊκό εισόδημα να έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με πέρσι.
Αυτό σημαίνει ....

Βάφτισε πάλι το κρέας.... ψάρι ο Σαμαράς.

Στα εγκαίνια της λεγόμενης... «Αγοράς του Καταναλωτή» στο Ρέντη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιδόθηκε σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια για να καταδείξει ότι με το άνοιγμα της κεντρικής λαχαναγοράς του Ρέντη και στη λιανική πώληση, από δω και στο εξής «οι πολίτες θα δουν άμεσα, μεγάλη διαφορά στα ψώνια τους».
Κατά τον πρωθυπουργό η λειτουργία λιανικών καταστημάτων στο Ρέντη σημαίνει ότι «αδύναμα κοινωνικά στρώματα αποκτούν πρόσβαση σε φθηνά προϊόντα ποιότητας και αυτό σημαίνει πραγματική κοινωνική πολιτική.». 
 Ουσιαστικά δηλαδή κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να συμβιβαστούν με τη φτώχεια που τους επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική και να περιμένουν σωτηρία από την «κοινωνική πολιτική» της ίδιας κυβέρνησης που έφερε και τα ληγμένα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων.
Ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι «πριν από 16 μήνες, στις προγραμματικές μας δηλώσεις στη Βουλή, είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο την ακρίβεια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ανοίξαμε αγορές και επαγγέλματα, μειώσαμε γραφειοκρατικά εμπόδια που έπνιγαν τις επιχειρήσεις, θεσπίσαμε από δύο, τέσσερις εκπτωτικές περιόδους και κάναμε προαιρετικό το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές......».
 Μια σειρά μέτρα, δηλαδή, που στην ουσία ενισχύουν τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τάσεις συγκέντρωσης και την ίδια στιγμή οδηγούν σε σάρωμα του λαϊκού εισοδήματος και των εργατικών δικαιωμάτων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιμένει να προσκαλεί τους φασίστες.

Προκλητικά η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιμένει να προσκαλεί στις εκδηλώσεις της, με το πρόσχημα του «πρωτοκόλλου», τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Η Περιφέρεια, παρά τις εξελίξεις που αποκαλύπτουν το ρόλο της Χρυσής Αυγής, προσκαλεί τα στελέχη της να παραβρεθούν στους γιορτασμούς για τις επετείους της 26ης και 28ης Οκτώβρη, ενώ αρνήθηκε να υιοθετήσει πρόταση που είχαν καταθέσει οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για έκδοση απόφασης καταδίκης του ναζιστικού - φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, παραπέμποντας αόριστα το θέμα σε κάποια μελλοντική συνεδρίαση.
Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της Περιφέρειας, και ανακοινώνει ότι δε θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνει η Περιφέρεια για τον εορτασμό των επετείων της 26ης και 28ης Οκτώβρη.
Όπως  αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική ναζιστική οργάνωση, που με ρατσιστικό μίσος έχει δολοφονήσει, βασανίσει εκατοντάδες μετανάστες, εργαζόμενους, μικροπωλητές, εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ, δολοφόνησε τον 34χρονο Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από το λαό για τα εγκλήματά της.....».

Ομάδα καταπολέμησης των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στην Αλεξάνδρεια.

Ξεκίνησε η λειτουργία προγράμματος αυτοβοήθειας γονέων οικογενειών που κάποια μέλη τους αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη χρήση ναρκωτικών η αλκοόλ, σε συνεργασία με τις ομάδες ανωνύμων οικογενειών .
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είναι δωρεάν και έχει βοηθήσει πάρα πολλές οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και παγκόσμια , να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών , στηρίζοντας πρώτα τους γονείς και στη συνέχεια βοηθώντας τα παιδιά τους , να ξεφύγουν από τον επικίνδυνο κόσμο των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Οι συναντήσεις της ομάδας αυτοβοήθειας των ανωνύμων οικογενειών , πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα πίσω από το Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας .

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης πήρε σήμερα τον δικό του Δρόμο του Μεταξιού

Πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 81 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α' Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης. 
και  κηδεύθηκε  πολιτικά σήμερα  Πέμπτη, στο κοιμητήριο της Θέρμης.
Νοσηλευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο.
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ μετά την αγγελία του θανάτου του όπου μεταξύ άλλων τονιζεται: «.....Ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διακρίθηκε για το πλούσιο επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, ιδιαίτερα στους κλάδους της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της μουσειολογίας.....
»Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κοσμήτορας το 1983.
»Το 1985 έγινε αντιπρύτανης στο ΑΠΘ. Ασχολήθηκε με την έρευνα της Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, επίσης ασχολήθηκε συστηματικά με τη Μουσειολογία και οργάνωσε ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ.
»Υπήρξε πρωτοπόρος στη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύχθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη και εξέδωσε και διηύθυνε γι’ αυτό τον σκοπό τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 - 1982), «Γόρδων» (1991 - 1995) και «Ανάσκαμμα» (2008-2013).
»Συνέγραψε 5 βιβλία και ανέπτυξε πλούσια αρθρογραφία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων. Από το 1992 ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διηύθυνε τις ανασκαφές στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς και υπήρξε, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα LIFE, για την οργάνωση στην περιοχή της λίμνης Καστοριάς του πρώτου Οικομουσείου, με βάση τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο Δισπηλιό.
Την ιδιαίτερη λύπη του εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος,όπως και ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ενω ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αποχαιρετά «τον δάσκαλο και συνάδελφο, καθηγητή Γ. Χ. Χουρμουζιάδη, ανανεωτή της αρχαιολογικής σκέψης στην Ελλάδα και εισηγητή της θεωρητικής συζήτησης στην ελληνική αρχαιολογία, ακαταπόνητο επιμελητή αρχαιοτήτων στην Θεσσαλία, δάσκαλο αρκετών γενεών αρχαιολόγων, διανοητή, βουλευτή του ΚΚΕ, διευθυντή των ανασκαφών του λιμναίου οικισμού Δισπηλιού».
«Ο Γ. Χουρμουζιαδης πήρε σήμερα τον δικό του Δρόμο του Μεταξιού...» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Συνεδριάζει την Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Θέμα 39:Λήψη απόφασης για την υποβολή προς χρηματοδότηση πρότασης με τίτλο «Εγκατάσταση αναδιπλούμενης οροφής και ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου Αλεξάνδρειας» 
Συνεδριάζει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 κι ώρα 8 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο με 39 θέματα ημερησίας διάταξης.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 16-10-2013 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ.
ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1. ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-10-2013
ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ, ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ ΕΝΩ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ, ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
2. ΓΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 17-10-2013
ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΚ
Α. ΛΑΛΟΣ 

"Ο Κεραμιδοτρέχαλος" της Άλκης Ζέη , στο θέατρο Πλατέoς

  «Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΤΡΕΧΑΛΟΣ» της Άλκης Ζέη, από το Θέατρο Παυσίλυπος, ανεβαίνει  το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00, στο θέατρο Πλατέoς.
Print

Η θεατρική σκηνή Μίμηση Πράξης παρουσιάζει την μουσική παράσταση  «Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΤΡΕΧΑΛΟΣ» ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ

 Η Παράσταση έχει μήνυμα οικολογικό αλλά μιλά και για τη φιλία, τη δύναμη της ψυχής και της συνεργασίας που μπορεί όλα να τα ανατρέψει.
 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο  Μπόμπιρας είναι ένα αγόρι που ζει σε μια μεγαλούπολη και νιώθει μόνος και  παραμελημένος γιατί οι γονείς του  δεν προλαβαίνουν  με τις υποχρεώσεις στη δουλειά και το σπίτι να ασχοληθούν μαζί του και ο μεγάλος αδελφός του τον περιφρονεί. Από το παράθυρο μπάινει ξαφνικά ένα παράξενο ανθρωπάκι ο Στίκης ο Κεραμιδοτρέχαλος που μένει στις στέγες παρέα με τις γάτες και τα αστέρια.  Ο Στίκης  γίνεται σύντροφος του Μπόμπιρα  στα παιχνίδια και τις σκανταλιές και επειδή είναι ορατός μόνο από όποιον πιστεύει σε αυτόν  δημιουργούνται  ξεκαρδιστικές καταστάσεις και  παρεξηγήσεις.
Έρχεται όμως η στιγμή που ο Κεραμιδοτρέχαλος εξαφανίζεται ξαφνικά όπως ήρθε αλλά υπόσχεται πως πάντα θα είναι δίπλα στον φίλο του. Η στιγμή που θα χρειαστεί η βοήθεια του Στίκη δεν αργεί γιατί ο Δήμαρχος θέλει να ξεριζώσει το δασάκι της γειτονιάς για να το κάνει  πάρκινγκ .
Θα μπορέσουν μικροί μεγάλοι να αντισταθούν στα συμφέροντα που τους απειλούν και να σώσουν το δασάκι?
Θα νιώσει  ο Μπόμπιρας την αξία της συνεργασίας και της φιλίας?
Θα καταλάβει  τη δύναμη που κρύβει μέσα του ?
Σκηνοθεσία: Κώστας Γεράρδος
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης (Λυρική Σκηνή)
Σκηνογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Στίχοι: Μιχάλης Μιχαήλ

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Το Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων!

Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) που ιδρύθηκε το 1997 απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2013.
 Τα προηγούμενα χρόνια αυτό το βραβείο είχε δοθεί στην ΕΕ (2012) και στον Ομπάμα (2009) για τις προθέσεις του υποτίθεται να τερματίσει την κατοχή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Είναι έτσι φανερό ότι το συγκεκριμένο βραβείο έχει κάθε φορά συγκεκριμένη στόχευση που με μεγαλύτερη σαφήνεια τα τελευταία χρόνια είναι άμεσα συνδεδεμένη με ευρύτερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Οχι τυχαία λοιπόν, ο Οργανισμός που βραβεύεται είναι αυτός που έχει αναλάβει την επίβλεψη της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, είπε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για να απαγορευτούν αυτού του είδους τα όπλα».
Μετά την επίσημη ανακοίνωση του νικητή του βραβείου, θα πραγματοποιηθεί απονομή του σε επίσημη τελετή στο Οσλο της Νορβηγίας στις 10 Δεκέμβρη, επέτειο του θανάτου του εμπνευστή του βραβείου, Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ.

Από Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα.

Τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκέμβρη. Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών - οδοποιητικών - γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες. Δεν δικαιούνται το ειδικό εποχικό επίδομα όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, με εξαίρεση τους απασχολούμενους στον οικοδομικό κλάδο.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Απλησίαστο το πετρέλαιο θέρμανσης - H Κοροϊδία με το επίδομα

Παγωνιά και φέτος στα λαϊκά σπίτια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι απλησίαστη (κοντά στα 1,3 ευρώ το λίτρο), ενώ όλα δείχνουν πως ψίχουλα και κοροϊδία θα συνοδεύουν και αυτό το χειμώνα το επίδομα θέρμανσης.
Το υπουργείο Οικονομικών είναι στην τελική επεξεργασία της σχετικής υπουργικής απόφασης που -όλα δείχνουν ότι- θα περιορίζεται μόνο στο ύψος της προκαταβολής και τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, αρνητική είναι η «απάντηση» της τρόικας στο «αίτημα» για μείωση του εδικού φόρους κατανάλωσης κατά 15% στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι πληροφορίες 

ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Σύλλογος Φίλων Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.και η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν σε μια βραδιά παρουσίασης του έργου γυναικών δημιουργών της πόλης μας, με τίτλο:
ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.30
Ομιλητές:
Μιχ. Γ. Μπακογιάννης, λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας,Παναγιώτης Γούτας, συγγραφέας
Ποίηση διαβάζουν οι ηθοποιοί:
Θάλεια Σκαρλάτου
Γιάννα Νικολοπούλου
Συντονίζει η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια, δοκιμιογράφος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προτιμά την κοινωφελή εργασία

Ο Μπερλουσκόνι κατέθεσε ήδη αίτηση στην εισαγγελία του Μιλάνου , για να εκτίσει την μονοετή ποινή φυλάκισης η οποία του έχει επιβληθεί προσφέροντας κοινωφελή εργασία.
Η κοινωφελής εργασία που θα κληθεί να προσφέρει ο Μπερλουσκόνι, ίσως αφορά την προσφορά εργασίας σε κέντρα απεξάρτησης και αποκατάστασης τοξικομανών, ή  την  προσφορά εργασίας σε εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε εμπόλεμες περιοχές. Αρκετές τέτοιες οργανώσεις έχουν εκφράσει την προθυμία τους να δώσουν εργασία στον πρώην πρωθυπουργό, «υπό τον όρο να μην αναμειχθεί στην διαχείριση των οικονομικών τους».
Η ιταλική εισαγγελία θα  μελετήσει το αίτημα και να αποφανθεί.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χρυσαυγίτες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις χρυσαυγίτες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα. Στον τέταρτο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα.
Η πρόθεσή τους για δολοφονικό χτύπημα είχε γίνει σαφής από τα φονικά εργαλεία που κρατούσαν, όπως λοστοί στους οποίους είχαν εφαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα. Ωστόσο, χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για να τους αποδοθούν κατηγορίες από τον εισαγγελέα, όπως αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, και να απολογηθούν στις ανακριτικές αρχές.

Η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές

Στις 12 Οκτώβρη 1944 κατέβηκε από την Ακρόπολη η λαομίσητη ναζιστική σημαία. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΕΛΑΣ είχε καταλάβει στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, ενώ την επομένη το Α’ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Η απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της Ελλάδας από τη ναζιστική - φασιστική κατοχή ήταν έργο της ηρωικής πάλης του ελληνικού λαού, της εποποιίας της ΕΑΜικής Αντίστασης, της οποίας βασικός εμπνευστής και αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ. 

Τρείς χιλιάδες ευρώ για ποτά και ψητά ζήτησε πολιτιστικός σύλλογος από το δήμο Αλεξάνδρειας

Το θέμα της χρηματοδότησης των πολιτιστικών συλλόγων, απασχολεί τους δημότες του δήμου Αλεξάνδρειας αλλά και μια μικρή μερίδα –δυστυχώς- δημοτικών συμβούλων, που αντιδρούν έντονα με τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, αφού οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες και τα κονδύλια χρειάζονται για να καλύψουν άλλες ανάγκες ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Για το θέμα έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, αλλά, σε πείσμα της πλειοψηφίας των δημοτών, που θέλουν έναν πιο ορθολογιστικό τρόπο διάθεσης των κονδυλίων για τον πολιτισμό και όχι μόνο, ο δήμος Αλεξάνδρειας συνεχίζει να σπαταλά τα χρήματα των δημοτών, για δράσεις που μόνο τον πολιτισμό δεν προάγουν.

Γιορτή Πίτας και Μελιού διοργανώνει ο Δήμος Αλεξάνδρειας




 Η "Αλήθεια"   συνιστά σε κάθε ...πικραμένο,  να   βουτήξει  τον .."κόθορο" της πίτας, στο μέλι (αν δεν πάσχει φυσικά από σάκχαρο ....).

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Δημοσιογραφικά .....πηγαδάκια

Γράφει ο : Τάσος Τασιόπουλος

Τα πηγάδια κάποτε αποτελούσαν την κύρια πηγή τροφοδοσίας νερού
-Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι οι ανεπάρκειες στον δημόσιο τομέα αποτελούν  ένα από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για να πετύχει η ελληνική οικονομία υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Στον δημόσιο τομέα βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολλοί πίστεψαν ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» έγινε για να καταστούν οι δήμοι πιο ισχυροί και άρα ανταγωνιστικοί και να οδηγηθούν σε μονοπάτια τοπικής ανάπτυξης μακριά από διαπλοκές, με διαφάνεια και λογοδοσία.



Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Σχετικά με την εφαρμογή της Διαθεσιμότητας

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων δήμου Πέλλας

Ο Σύλλογος, κοινωνός της αγωνίας των συναδέλφων δημ. Αστυνομικών και σχολικών φυλάκων πραγματοποίησε επαφές με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων εσωτερικών και προστασίας του πολίτη. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του συλλόγου μας μετέβηκε στα ανάλογα υπουργεία όπου συναντήθηκε με Διευθυντές των ανάλογων υπουργείων ώστε να γίνουν διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας. Δεν έγινε επαφή με την πολιτική ηγεσία ούτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο διότι δεν κρίθηκε χρήσιμο αφού η συνδικαλιστική και η πολιτική μας άποψη είναι αντίθετη με την δική τους. Ζητήθηκαν πληροφορίες και ζητήθηκε να γίνει πλήρης απορρόφηση των σε διαθεσιμότητα συναδέλφων εντός υπηρεσιών του Δήμου. Από τις συζητήσεις που έγιναν παραθέτουμε τα παρακάτω συμπεράσματα:

Χθες – Σήμερα – Αύριο

"Ο παρών χρόνος και ο παρελθών χρόνος
είναι ίσως και οι δύο παρόντες στο μέλλοντα χρόνο
και ο μέλλων χρόνος να περιέχεται στον παρελθόντα χρόνο.

Τ.Σ.ΕΛΙΟΤ

 
Τσαρούχης-Μαλέας-Ζογγολόπουλος-Στάμος-Σπυρόπουλος
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει  έως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, μια ομαδική έκθεση με θέμα την διάρκεια της καλλιτεχνικής φωνής, εκτιμώντας πως στην τέχνη η έννοια της διάρκειας και του νοήματος διαστέλλονται. Το σήμερα το χθες και το αύριο χάνουν την αυτοτέλεια τους και τρέφονται το ένα από το άλλο. Η τέχνη, μεταμορφώνει το παρόν, το φωτίζει και φωτίζεται από αυτό. Υπερασπίζεται όσα απουσιάζουν προς τα πίσω και προς τα μπρος κι έτσι στερεώνεται και μας στερεώνει.
Αλέξης Ακριθάκης, Σπύρος  Βασιλείου, Γιάννης  Γαΐτης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Γιάννης Μόραλης, Φώτιος Μπάλας,  Pavlos,  Γιάννης Σπυρόπουλος, Θεόδωρος Στάμος, Wolfgang Stiller, Γιάννης Τσαρούχης, Κώστας Τσόκλης
 Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Έλληνες μετανάστες στην Αμερική
Η Πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας κ. Μοσχοπούλου Όλγα εξέδωσε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 δημόσια πρόσκληση, που απευθύνεται στην κοινότητα των μεταναστών που κατοικεί μόνιμα στο Δήμο Αλεξάνδρειας και σε τοπικούς φορείς που αναπτύσσουν δράση σχετική με τα θέματα των μεταναστών, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή εκπροσώπων τους στο συμβούλιο ένταξης μεταναστών.

Με Ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξάνδρειας καταδίκασε τον Ναζισμό και την «συμμορία» της Χρυσής Αυγής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας, στην συνεδρίαση  της  Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2013, εξέδωσε το ακόλουθο ομόφωνο Ψήφισμα :
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αλεξάνδρειας
-καταθέτει τη θλίψη, την οδύνη και τη συμπαράσταση του στους οικείους του αθώου θύματος.
-εκφράζει τον αποτροπιασμό και την οργή του για το ειδεχθές έγκλημα,
-καταδικάζει κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται,
-απαιτεί από την επίσημη Πολιτεία την παραδειγματική τιμωρία, τόσο του επ’ αυτοφώρω συλληφθέντος δράστη, όσο και των ηθικών αυτουργών της άγριας δολοφονίας.
-απαιτεί την άμεση λήψη και ακαριαία εφαρμογή νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την πάταξη της αδίστακτης εγκληματικής «οργάνωσης» και συμμορίας, η οποία, υπό το μανδύα «πολιτικού» μορφώματος, δηλητηριάζει το δημόσιο βίο, ενσπείρει το μίσος, παράγει και πολλαπλασιάζει τη βία, διαβρώνει την κοινωνική συνοχή, και μεταγράφει στη σύγχρονη ελληνική καθημερινότητα καρικατούρες του ναζισμού,
-απαιτεί από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να προχωρήσουν άμεσα στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, όπου αυτό απαιτείται, για την παντελή εξαφάνιση και εκρίζωση κάθε φαινομένου που αναπαράγει την τυφλή εγκληματική βία και συνθήκες μισαλλοδοξίας,
-καλεί όλους τους θεσμικούς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς συνδικαλιστικούς και εκπαιδευτικούς παράγοντες να συντονίσουν το βηματισμό και τη δράση τους ώστε να ορθωθεί ανυπέρβλητο τείχος προστασίας των δημοκρατικών θεσμών και της ελευθερίας, να απομονωθεί κάθε εγκληματική συμμορία που με το μανδύα «πολιτικού κόμματος» αυτοαναγορεύεται «προστάτης» των εθνικών συμφερόντων και των αδυνάτων και να εκριζωθεί κάθε φαινόμενο και έκφραση του φασισμού και του νεοναζισμού,
-καλεί τους πολίτες να απομονώνουν το φασιστικό τέρας, όπου το συναντούν, και να αποδοκιμάζουν έμπρακτα κάθε απόπειρα «εμφάνισης» του, μέχρι την ολοσχερή εξάλειψή του από τον τόπο μας,
-καλεί τα ΜΜΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης απομονώνοντας κάθε νεοναζιστικό μόρφωμα και να σταματήσουν να στηρίζουν ή να τροφοδοτούν-με τον οποιονδήποτε τρόπο-τέτοιου είδους εγκληματικές συμμορίες.
Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, που επιτέλους κάποτε πρέπει να διδάξει την ιστορία φωτίζοντας όλες τις πτυχές του ναζιστικού τέρατος, που άφησε πίσω του ασύλληπτες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας με εκατόμβες νεκρών σε όλες τις χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Κι αυτό γιατί η ενίσχυση της παιδείας είναι αυτή που μπορεί στην πορεία του χρόνου να αποτελέσει ασπίδα απόκρουσης κι απομόνωσης κάθε φαινομένου που δηλητηριάζει τις κοινωνίες σπέρνοντας φόβο και τις εμποτίζει με το δηλητήριο του διχασμού, υπονομεύοντας το μέλλον της ανθρωπότητας. 

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

O κίβδηλος αντιφασισμός τους και η τοξική σκόνη του συστήματος

Τον Μάιο του 2010, όλο το σύστημα που συσπειρώθηκε γύρω από τους νεόκοπους κυβερνώντες αξιοποίησε λαίμαργα –αλήθεια, πόσο ανέλπιστο ήταν;- το έγκλημα στη Μαρφίν. Οι διωκτικές αρχές της μνημονιακής Ελλάδας, τόσο έτοιμες κατά τα άλλα να ασκήσουν βία παντού, ακόμη και στην πιο απαραβίαστη ιδιωτικότητα της αρρώστιας, ακόμη και σε ανθρώπινα ερείπια στους δρόμους, ποτέ δεν  εντόπισαν τους δολοφόνους, κι ας πέρασαν πάνω από τρία χρόνια. Το καθεστώς που τότε εδραιωνόταν επιστράτευσε με λύσσα το έγκλημα για να ενσταλάξει στη συνείδηση των πολιτών το κάλπικο δίλημμα «σωτηρία ή χάος». Kι ο φόβος έμεινε να πλανάται, αόριστος ως προς τους αυτουργούς αλλά οριστικός ως προς το ίχνος του: ματαίωσε την κυοφορούμενη αφύπνιση, έπνιξε στο αίμα των δολοφονημένων την κοινωνική οργή.
Σήμερα το καθεστώς, εδραιωμένο πια στη φτωχοποίηση των πολιτών αλλά έντρομο για το μέλλον που του επιφυλάσσεται, ανανεώνει το πολιτικό του κεφάλαιο πράττοντας αυτό που μπορούσε να είχε κάνει από καιρό αλλά το απέφευγε: εξαρθρώνει τη Χρυσή Αυγή. Αυτοί που έστρωσαν το δρόμο στον φασισμό, περιπαίζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, αυτοί που εφάρμοσαν φασιστικές πολιτικές, αυτοί που ζύγιζαν σενάρια συγκυβέρνησης με τη νεοναζιστική συμμορία ως ύστατο τρόπο να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, διαγκωνίζονται τώρα για το ποιος θα ξαναγεννηθεί πιο «αντιφασίστας» από τον άλλον, σπρώχνοντας κάτω από το χαλί του κίβδηλου αντιφασισμού τους την τοξική σκόνη του συστήματος που οικοδόμησαν χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή, του συστήματος της κοινωνικής δυστυχίας, του μαφιόζικου ξεπουλήματος, του τρομοκρατικού κράτους, της οργάνωσης του φόβου.
Η αρχή του εξανδραποδισμού σηματοδοτήθηκε με ένα έγκλημα, με ένα έγκλημα σηματοδοτείται και η κορύφωσή του. Αυτό που τα ενώνει είναι η προσπάθεια του καθεστώτος να μας επιβληθεί ως ο προστάτης μας απέναντι στον τρόμο που το ίδιο γέννησε, εξέθρεψε και χρησιμοποίησε. Εκεί έξω υπάρχουν τέρατα, μας λένε. Για να μην δούμε τα τέρατα που υπάρχουν μέσα.
Πηγη: UNFOLLOW

Το βλέμμα του Έλληνα της κρίσης

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης  Κριστιάν Μπολτάνσκι, δημιουργεί αποκλειστικά για τη Στέγη ένα νέο συμμετοχικό έργο,  με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων.
 Έρχεται  με μία εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση, τα «Βλέμματα», και παρουσιάζει μια εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον εκθεσιακό χώρο, που έχει ως βασικό δομικό υλικό το βλέμμα των Αθηναίων.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης συγκεντρώνει φωτογραφίες ταυτότητας των συμπολιτών μας, απομονώνει και μεγεθύνει τα μάτια τους και δημιουργεί ένα νέο, in situ, έργο. Παράλληλα προτείνει στους επισκέπτες της έκθεσης να καταγράψουν σε πραγματικό χρόνο τον χτύπο της καρδιάς τους που είναι τόσο μοναδικός όσο και το δαχτυλικό τους αποτύπωμα, και τον οποίο θα μπορούν να πάρουν μαζί τους σε ένα cd φεύγοντας από την έκθεση, διατηρώντας έτσι για πάντα ζωντανό τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό αποτύπωμά τους.
Ο Μπολτάνσκι μας προσκαλεί να μπούμε σωματικά μέσα στο έργο του, με όλες τις αισθήσεις μας ενεργοποιημένες και να περπατήσουμε ανάμεσα σε βλέμματα που μας κοιτάζουν και τα κοιτάζουμε. Έτσι μας οδηγεί από το ατομικό στο συλλογικό και από το «κοιτάζω» στην υψηλότερη βαθμίδα του «βλέπω», δηλαδή στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας.
Ο καλλιτέχνης, έχοντας ως όπλα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που περισυλλέγει ως κειμήλια ανθρώπων που δεν γνωρίζει προσωπικά, το υποκίτρινο θαμπό φως των παλιομοδίτικων λαμπτήρων, τους ψηφιακούς χρονομέτρες που καταμετρούν στιγμή με στιγμή την ανθρώπινη ύπαρξη, χαρακτηρίζεται σήμερα ως ο απόλυτα ανθρωποκεντρικός καλλιτέχνης, αρχειοθέτης και τεκμηριωτής του ανθρώπινου ίχνους.
Ο ουμανιστής Μπολτάνσκι προασπίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής ζωής του το δικαίωμα στην ελευθερία, το οποίο αναλογεί σε κάθε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά του ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Αυτή η ελευθερία είναι που διεκδικεί για όλα τα ανώνυμα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για όλους τους ανώνυμους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, οι οποίοι υφίστανται κάθε πιθανή μορφή καταπίεσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2013 έως τις 12 Ιανουαρίου 2014
Γ.Οικονόμου

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

KKE: Ο λαός πρέπει να πάρει επάνω του την υπόθεση της απομόνωσης της Χρυσής Αυγής

Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Αναλυτικά το σχόλιο έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβάλλουν λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Καμία ανοχή στη συστηματική προσπάθεια του συστήματος να καλλιεργήσει τη θεωρία των δύο άκρων, τσουβαλιάζοντας την εγκληματική δράση της ΧΑ με την πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος και το δικαίωμα του λαού, όταν το αποφασίσει, να επιλέξει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο κοινωνικής εξέλιξης. Κανένας αποπροσανατολισμός από το δικομματικό καβγά που έχει τα μάτια στραμμένα στις κάλπες και βρίσκεται μακριά από τις αιτίες που γεννούν και εκτρέφουν τα ναζιστικά μορφώματα. Ο ίδιος ο λαός πρέπει τολμηρά και αποφασιστικά να πάρει επάνω του την υπόθεση της απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Να απαιτήσει τη διαλεύκανση όλων των εγκληματικών ενεργειών. Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στο σύστημα που γεννά τους ναζιστές εγκληματίες και τη σάπια ιδεολογία τους».

Σκληρή απάντηση του «αειθαλούς», Π. Μαργαρίτη.

Απάντηση σε δημοσίευμα

Στο φύλλο της 17/09/2013 της έγκριτης εφημερίδας "Ο ΠΟΛΙΤΗΣ" σε εσωτερικές σελίδες (εδώ μπορείτε να διαβάσετε δύο άρθρα της εφημερίδας ), όλως αναίτια αναφέρονται υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπό μου και γι' αυτό σας παρακαλώ για αποκατάσταση της πραγματικότητας να δημοσιεύσετε  τα παρακάτω ως απάντηση στις άστοχες και παραπλανητικές αιτιάσεις.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Επιτυχής η εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή των δημοτών που προσήλθαν ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Εθελοντικής ομάδας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και έδωσαν αίμα με σκοπό την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.
 Στην εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας που διενήργησε προσωπικό της κινητής μονάδας αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας συγκεντρώθηκαν 27 μονάδες αίματος.

Η Δημοτική Τράπεζα Αίματος, είναι στη διάθεση όλων των δημοτών σε περίπτωση ανάγκης κι ο Δήμος Αλεξάνδρειας, μαζί με την Ομάδα δεσμεύονται για τη συνέχεια των προσπαθειών ενίσχυσής της.