Σε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια θα φτάσουν οι ανασφάλιστοι που δεν θα έχουν υγειονομική κάλυψη το 2014, επειδή έμειναν άνεργοι ή έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Η παραπάνω εκτίμηση περιλαμβάνεται σε έρευνα του πρώην αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Κ. Σουλιώτη, και προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού.
Σύμφωνα με αυτά, οι ανασφάλιστοι το 2014 θα φτάσουν τα 2.693.659, εκ των οποίων το 79% είναι εργαζόμενοι (ΙΚΑ). Ακολουθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με 10%, οι αγρότες (ΟΓΑ) με 7%, οι μηχανικοί (ΤΣΜΕΔΕ) με 2%, οι ναυτικοί (ΝΑΤ) με 1% και τα λοιπά ταμεία 1%.
Ηδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (19/9/2013), η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχει ταυτοποιήσει (Σεπτέμβρης 2013) ότι 6.171.000 ασφαλισμένοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ότι 3.068.000 δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα. «Οσοι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα κατά βάση δεν έχουν υγειονομική κάλυψη»,επισήμανε τότε ο Δημήτρης Κοντός.
Φαίνεται δηλαδή -μετά την εφαρμογή κάποιων ελάχιστων και προσωρινών μέτρων- ότι ο αριθμός των ανασφαλίστων που δεν έχουν υγειονομική κάλυψη παγιώνεται πια πάνω από τα 2,6 εκατ. άτομα. Δηλαδή, ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας δεν έχει υγειονομικές παροχές, λόγω της απώλειας της ασφαλιστικής κάλυψης.
Οι ανασφάλιστοι, σε πολλές περιπτώσεις, πάσχουν από σοβαρές, χρόνιες ασθένειες. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι μόνο στην Αττική εμφανίζονται 1.350 νέοι ανασφάλιστοι με καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και πνεύμονα κάθε χρόνο, από τα 5.500 νέα κρούσματα που καταγράφονται συνολικά για τις παραπάνω παθήσεις στην Αττική.
Στον κρατικό προϋπολογισμό εγγράφονται αστεία ποσά για την υγειονομική αντιμετώπιση των απόρων, των ανασφαλίστων και των μεταναστών, τα οποία καλύπτονται αργότερα με επιχορηγήσεις ή από ίδια έσοδα των νοσοκομείων. Δηλαδή από την τσέπη των ίδιων των ασθενών.
Οι «προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες» για την «πρόσβαση στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών» προσδιορίζονται κατά διαστήματα από κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, που όμως αφήνουν ακάλυπτους χιλιάδες ανήμπορους να ανταπεξέλθουν στο κόστος της εμπορευματοποιημένης Υγείας.
Στο δαιδαλώδες πλαίσιο που ισχύει σήμερα για να αποκτήσει κάποιος ανασφάλιστος πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, προστέθηκε το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης για τους ανασφάλιστους σε Υπηρεσίες ΠΦΥ» που αποτελεί κοροϊδία, γιατί προέβλεπε προσφορά υπηρεσιών μόνο για 230.000 άτομα και για περιορισμένο «πακέτο» εξετάσεων. Επίσης δεν καλύπτει ούτε φάρμακα, νοσηλεία, τοκετό, θεραπείες κλπ.
Στο Πρόγραμμα εγγράφονται όσοι έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ, έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ ατομικό ή 25.000 ευρώ οικογενειακό. Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 44.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 30.000.