Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Η ATEbank ξεκαθάρισε ποιός είναι το αφεντικό στην ΕΒΖ

Υπό την ασφυκτική παρακολούθηση της ATEbank, τέθηκε και επίσημα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ. Η γενική συνέλευση της βορειοελλαδικής επιχείρησης, έπειτα από αίτημα της μεγαλομετόχου ATEbank αποφάσισε να υιοθετήσει ένα πιο ευέλικτο διοικητικό μοντέλο.
«Επιτυγχάνεται μείωση δαπανών και προσαρμογή στις διατάξεις του Ν. 2190 περί ανωνύμων εταιρειών», τόνισε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρυσόστομος Γερούκης, παρουσιάζοντας το νέο διοικητικό συμβούλιο. Έτσι, από το παραδοσιακό 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, πλέον η εισηγμένη πάει σε 7μελές Δ.Σ., με ένα σημαντικό κομμάτι αυτού να προέρχεται ή να έχει ενεργή θέση στην Αγροτική Τράπεζα.Σε αυτό τη θέση του προέδρου διατηρεί ο ίδιος ο κ. Γερούκης, ενώ η κ. Αδαμαντίνη Λάζαρη, νυν υποδιοικητής της ATEbank, αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος της ΕΒΖ και ο κ. Λάμπρος Χαραλάμπους, διευθύνων σύμβουλος. Τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις του Δ. Σ. καταλαμβάνουν οι κ. κ. Κολιάτσας Σπυρίδων, υποδιευθυντής οικονομικού της ATEbank και ο Ταρατζάς Αστέριος, υπάλληλος της τράπεζας, καθώς και η κα Τσιακίρη Μαρία και ο Μπλιάτσος Κωνσταντίνος, οι οποίοι θα είναι και τα δύο ανεξάρτητα μέλη, τα οποία μαζί με τον κ. Κολιατσά θα απαρτίζουν και την επιτροπή ελέγχου της εταιρίας.
«Αν νομίζετε ότι ο μεγαλομέτοχος και κάτοχος του 82,33% της ΕΒΖ δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, τότε τι να πούμε», σχολίασε σχετικά ο κ. Νίκος Κέζος, εκπρόσωπος της Αγροτικής στη συνέλευση, η οποία ενέκρινε ομόφωνα επίσης την τροποποίηση των άρθρων 6 και 8 του καταστατικού (αφορά το νέο Δ. Σ.), την παράταση στη διάρκεια του χρόνου λειτουργίας της ΕΒΖ για άλλα 20 χρόνια, έως το Δεκέμβριο του 2030 (σ. σ. λήγει 31/12/2010 η τρέχουσα ισχύ) και την αντικατάσταση του παραιτηθέντος στο πρόσφατο παρελθόν μέλους του Δ. Σ. κ. Στ. Καλογερόπουλου (τότε προέδρου) από τον κ. Χρ. Γερούκη.
Στο περιθώριο της συνέλευσης, εξάλλου, ο κ. Γερούκης γνωστοποίησε ότι η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε –για να προσελκύσει παραγωγούς να φυτέψουν τεύτλα- το πριμ που αντιστοιχεί για το ζαχαρικό τίτλο των 12 pol σε τεύτλα με pol 8, εφόσον, όμως, οι γεωπονικές υπηρεσίες της ΕΒΖ εκτιμήσουν ότι έχουν συντρέξει λόγοι ανωτέρας βίας (π.χ. συνεχείς βροχοπτώσεις) κατά τη συγκομιδή που θα επηρεάσουν το ζαχαρικό τίτλο.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με παραγωγούς για τη σπορά 170.343 στρεμμάτων τευτλοκαλλιέργειας και πως μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εάν θα καλυφθεί ο στόχος των 224.000 στρεμμάτων, που απαιτούνται για να παραχθούν οι 158.000 τόνοι της εθνικής ποσόστωσης.
Στη συνέλευση παρενέβη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΒΖ, Μ. Λαγογιάννης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του προσωπικού για το μέλλον της βιομηχανίας και προειδοποίησε ότι αν διαπιστωθεί πως η διοίκηση έχει σκοπό να προχωρήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση και κλείσιμο μονάδων, «θα μας βρείτε απέναντι».
Ο κ. Λαγογιάννης είπε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχθούν «να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς μας», ενώ χαρακτήρισε ουδέτερη αν όχι εχθρική τη στάση της Αγροτικής στο θέμα της βιοαιθανόλης, για την οποία «πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έλεγαν ότι είναι κερδοφόρα», ενώ τώρα έχει αποφασιστεί να μη γίνει ως μη αποδοτική επένδυση.
Πηγή Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: