Την Τετάρτη το μεσημέρι, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών είχαν επαφές με τα στελέχη του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα για να παράσχουν… «τεχνική βοήθεια».
Συζητήθηκε η εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου (με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής) και η εκτέλεση του προϋπολογισμού (παρακολούθηση δαπανών κ.λ.π).
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν εισηγήθηκε νέα οικονομικά μέτρα αλλά ασχολήθηκε με το πρακτικό μέρος της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σχετικά με τη συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, ανέφερε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας (28 δις ευρώ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση που δέχεται η οικονομία. «Προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αίτημα για να λάβουν εγγυήσεις έχουν υποβάλει τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς)
Σφοδρή κριτική διατυπώθηκε από την αντιπολίτευση
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εντοπίσει το κυβερνητικό στέλεχος το οποίο φέρεται να έχει προβεί στην «εντελώς απαράδεκτη» δήλωση, για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης «Ο πρωθυπουργός οφείλει να βρει και να κατονομάσει ποιο είναι αυτό το στέλεχος, αλλιώς θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη ζημιά που υφίσταται η ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Το ΚΚΕ σχολιάσε ότι : «Η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος (……) Το δημόσιο χρέος το δημιούργησαν και το διογκώνουν οι φοροαπαλλαγές της πλουτοκρατίας και η κρατική χρηματοδότησή της, ενώ τα υψηλά spread είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων εντός και εκτός της ΕΕ».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «Η κυβέρνηση υπόσχεται πτώση των σπρεντ και σε κάθε παρέμβασή της τα ανεβάζει. Τώρα λέει ότι θα πέσουν τα σπρεντ εάν διαλύσουμε το ασφαλιστικό, ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία και καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή δίνει στις τράπεζες 15 από τα 28 δις βοήθειας, για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν πάνω στο ελληνικό χρέος και χωρίς καμία εγγύηση ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία».
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τις επιλογές και τις παλινωδίες της, οδηγεί τη χώρα σε μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης και εν τέλει στις δαγκάνες του ΔΝΤ».
1 σχόλιο:
Πολύ άργησε το ΠΑΣΟΚ ,αλλά τελικά βρήκε το κουράγιο να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της ΝΔ.
Ρευστό ,εδώ και τώρα, με 1% στις τράπεζες,για να σταθούν στα πόδια τους,όταν όλοι οι έλληνες ειναι αναίσθητοι στο ρίγκ απο τα ντιρέκτ του ΠΑΣΟΚ.
ΑΝΤΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΙΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Δημοσίευση σχολίου