Μιλώντας σε εναρκτήριο συνέδριο βρετανικού think tank ο γεν. διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Στρος- Καν συνέστησε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία υπό τις αποδοκιμασίες των Βρετανών φοιτητών .
Πιστός στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του -και τρώγοντας γι' αυτό άγριο κράξιμο από τους Βρετανούς φοιτητές και ακτιβιστές- ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν προειδοποίησε προχθές από το Κέιμπριτζ της Βρετανίας ότι η μείωση του δημοσίου χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες θα είναι η «τρομακτική πρόκληση» των επόμενων ετών. Προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων χωρών θα αυξηθεί κατά 35%, στο 110% του ΑΕΠ, ώς το 2014. Η αντιστροφή αυτής της τάσης, η μείωση δηλαδή του χρέους στα προ κρίσης επίπεδα, τόνισε ότι είναι αναγκαία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές κρίσεις. «Κατά συνέπεια, για τις επόμενες μία ή δύο δεκαετίες οι ανοδικοί οικονομικοί κύκλοι στον ανεπτυγμένο κόσμο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους παρά για χρηματοδότηση των δαπανών.
Οι επισημάνσεις του, που σημαίνουν για τους εργαζόμενους υψηλή ανεργία και φτώχεια, προκάλεσαν τη οργή αρκετών φοιτητών που βρέθηκαν στο συνέδριο. Κάποιοι ξετύλιξαν πανό μέσα στον χώρο του συνεδρίου που έγραφε «Το ΔΝΤ είναι μέρος του προβλήματος όχι η λύση»..Αλλοι πάλι προσπάθησαν να διακόψουν τη συζήτηση, διαμαρτυρόμενοι για τα περιβόητα διαρθρωτικά προγράμματα προσαρμογής που το ταμείο επιβάλλει, βάζοντας τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. , αυξάνοντας την ανισότητα, ιδιωτικοποιόντας την κοινωνική πρόνοια , ανοίγοντας τις αγορές μόνο προς όφελος των δυτικών τραπεζών και βιομηχάνων. Ο Στρος-Καν από την πλευρά του ισχυρίσθηκε ότι «αυτό ήταν το παλιό ΔΝΤ».
Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο γνωστός κερδοσκόπος ,Τζορτζ Σόρος, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.
Αντίθετα, μια ημέρα νωρίτερα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς είπε ότι η διάσωση της Ελλάδος από το ΔΝΤ, θα είναι ένα θλιβερό κεφάλαιο για την ιστορία της Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου