Ο Καλλικράτης ήταν στην αρχαιότητα (εποχή του Περικλή) ένας αρχιτέκτονας μεγαλοεργολάβος.
Μαζί με τον Ικτίνο έχτισαν μεταξύ άλλων και τον Παρθενώνα στην Αθήνα.
Μάλλον ήταν άσχετος με διοικητικές αναδιοργανώσεις και μεταρρυθμίσεις,και το μόνο που τον συνδέει μαζί τους ειναι ο πολυδιαφημισμένος όρος -Νέα Αρχιτεκτονική -στη Τ.Α.(μεγαλύτερα έργα για μεγαλύτερους εργολάβους).
Πάντως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρεί παράνομη και άκυρη τη μεταβίβαση κρατικών αρμοδιοτήτων, προς τους δήμους, αν δεν συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους,μάλλον υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί στο θέμα της προώθησης προς ψήφιση το Μαΐο, του νομοσχέδιου που προβλέπει τη μείωση των 1.034 ΟΤΑ της χώρας σε λιγότερους από 400.
Το Γ' τμήμα του ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο, επεσήμανε ότι το Σύνταγμα (άρθρο 105) κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβάλει η κεντρική εξουσία σε έναν ΟΤΑ κάποια αρμοδιότητα (π.χ. πολεοδομική, εκπαιδευτική, κ.λπ.), χωρίς να του δώσει τα αναγκαία χρήματα για την αποτελεσματική εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
Φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι όλα τα σχέδια κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα , αν δεν βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί η απόφαση του ΣΤΕ, κάτι πραγματικά πολύ δύσκολο.
Εκτός βέβαια και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να συμμορφωθεί και να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια που απαιτούνται για τη σωστή άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.
Η ασάφεια των πόρων του «Καλλικράτη», μάλλον αποδεικνύει αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι δηλαδή θα πέσουν και πάλι τα βάρη της διοικητικής μεταρρύθμισης στις πλάτες των φορολογουμένων.
Ο κ. Ραγκούσης βέβαια έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πηγές άντλησης χρημάτων θα είναι ο φόρος εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων ο ΦΠΑ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς όμως να έχει διευκρινίσει, το ύψος των ποσοστών που θα καταλήξουν στα ταμεία των νέων ΟΤΑ.
Το σύνολο των δημάρχων της χώρας φοβάται ότι θα μεταφερθούν αρμοδιότητες στους νέους δήμους, δίχως να συνοδεύονται από τις απαραίτητες πιστώσεις, όπως συνέβη και με την περίπτωση του Καποδίστρια που οδήγησε σε οικονομικό ναυάγιο εκατοντάδες Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
1 σχόλιο:
Το πείραμα με το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ειχε ξεκινήσει πριν καιρό ,οταν έγινε ο ΕΣΔΑ,και μας προέκυψε ο μεγαλοεργολάβος,κι ακόμα παλιότερα με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Υδρευσης Αλεξάνδρειας και μας προέκυψαν μελέτες επι χάρτου(αλλά νερό απο τις πηγές γιόκ).
Τόχουμε ξαναδεί το έργο,εδώ στη Ημαθία.
Αυτό που μένει να δούμε ειναι σε ποιό μεγαλοεργολάβο θα -παραχωρηθεί-το έργο της ύδρευσης.
Τα μαλλιά της κεφαλής μας που θα πληρώνουμε ειναι γνωστά.
Δημοσίευση σχολίου