Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

...spread (σπρεντ)

Ξεχάστε τα spread ,τώρα εχουμε τη σιγουριά του <<μηχανισμού>> διατυμπάνιζαν χθες οι κυβερνητικοί δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ.
Περνούσαν ύπουλα , το διπλό μήνυμα ,τέρμα τα κακά spreadς ,έρχεται το καλό ΔΝΤ…..
Για όσους δεν τέλειωσαν οικονομικές επιστήμες σε πανεπιστήμιο και δεν πολυκατάλαβαν αυτό το ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνει (spread ) ούτε και το χώνεψαν πως γίνεται να σκλαβώνεται η χώρα μας από κάποια έρημα ξενόγλωσσα ….σαν το spread, νομίζω ότι πρέπει να επιχειρηθεί μια εξήγηση τους ,σε γλώσσα απλή και κατανοητή.
Το (Spread) λοιπόν είναι απλά η διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών.
Στην περίπτωση μας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινά) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.
Όταν π.χ. το Spread για τη Ελλαδα είναι όπως χθες 850 ,τότε το επιτόκιο δανεισμού είναι 850/100=8,5 %. Στο 8,5% προστίθεται το επιτόκιο που πληρώνει η Γερμανία , (δηλαδή 3%) οπότε η Ελλάδα δανείζεται με 8,5+3=11,5%
Αλλο παράδειγμα, αν η Γερμανία δανείζεται με 3% επιτόκιο και η Ελλάδα με επιτόκιο 6,5%, τότε: 6,5 -3=3,5%, δηλαδή το spread είναι 350 μονάδες βάσης.
Η σύγκριση γίνεται με την Γερμανία και όχι με κάποια άλλη χώρα, επειδή η Γερμανία έχει επιλεχθεί ως η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη, γιαυτό και αποφάσισαν η σύγκριση να γίνεται με αυτήν.
Τώρα ποιοί ,πως και γιατί ,διαμορφώνουν το σπρεντ αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, που σύντομα θα εξηγήσουμε .

Δεν υπάρχουν σχόλια: