Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Το πείραμα της ελληνικής οπισθοδρόμησης

του Πασκάλ Φρανσέ
.....«Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Ισλανδία, η κρίση του χρέους πλήττει τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση συνδέεται στενά με τη φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αδυναμία του καπιταλισμού να βγει από τη συνολική παγκόσμια κρίση.
Η οικοδόμηση της Ε.Ε. έγινε προς όφελος της Γαλλίας και της Γερμανίας που αποφάσισαν τα κριτήρια του "συμφώνου σταθερότητας" (χωρίς να τα σεβαστούν οι ίδιες) σε βάρος της νότιας περιφέρειας της ευρωζώνης η οποία μεταβλήθηκε σε "αδύναμο κρίκο". Η νομισματική ένωση και οι συνταγματικές συνθήκες περιόρισαν τις δημοσιονομικές πολιτικές και κατάργησαν τη νομισματική ανεξαρτησία των κρατών. Η φορολόγηση των επιχειρήσεων και των εύπορων νοικοκυριών μειώθηκε στο έπακρον προκαλώντας σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα,.
Ο νεοφιλελευθερισμός ευνόησε εδώ και 30 χρόνια τη χρηματιστική κερδοσκοπία σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να πληγούν σημαντικά η βιομηχανία και οι θέσεις απασχόλησής της.........»  περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: