Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Εφιαλτικό σχέδιο διά βίου αμάθειας και εκμετάλλευσης

Κλείνουν τα τυπικά σχολεία ,ανοίγουν τα «σχολεία της αγοράς»


«Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που συνδέεται με την παραγωγή και με πολύ διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» υποστήριξε, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του λεγόμενου «Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση» στο υπουργείο Παιδείας.
Η κυβέρνηση, με το νόμο για τη Διά Βίου Μάθηση (ν.3879), νομιμοποίησε ήδη κάθε έμπορο της γνώσης και θεσμοθέτησε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Αυτό είναι το «εργαλείο» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα των εργοδοτών στο «νέο» εκπαιδευτικό σύστημα….
Ορισμένα απ' τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν, για τα οποία η κυβέρνηση θα δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ (από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους) για να τα ενισχύσει, είναι χαρακτηριστικά της κατεύθυνσης της κυβέρνησης:
-Προγράμματα κατάρτισης (για αποφοίτους Λυκείου, Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, ΙΕΚ, κολέγια) τα οποία θα υλοποιούν οι επιχειρήσεις και το «Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης». Στόχος θα είναι να κάνουν «πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και ένα ποσοστό από αυτούς θα προσλαμβάνεται για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα». Δηλαδή, προγράμματα ολιγόμηνης φτηνής εκμετάλλευσης!
-«Δημιουργία του θεσμού του μέντορα για την υποστήριξη φοιτητών που πραγματοποιούν εργασίες σχετικές με θέματα επιχειρηματικότητας».
-«Ανάπτυξη του θεσμού της χορηγίας για τη στήριξη επιχειρήσεων νέων επιστημόνων».
Τέλος, στο «δίκτυο» της Διά Βίου Μάθησης σημαντικό ρόλο θα έχουν οι δήμοι που καλούνται να ιδρύσουν Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα οποία μπορεί να στεγάζονται και σε σχολεία, τις απογευματινές ώρες!
Αυτές τις κατευθύνσεις καλούνται να υπηρετήσουν και οι εκλεγμένοι είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ, που οφείλουν να ανταποκριθούν στο ρόλο του αποσβεστήρα των κραδασμών και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, (π.χ. Τρίκαλα Ημαθίας), που ζητάν να μην κλείσουν τα τυπικά σχολεία στους τόπους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: