Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, Κεντρικής 3 στη Βέροια, ευρεία σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών φορέων της Κεντροδυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Η πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης»
Στην σύσκεψη καλούνται να συμμετέχουν οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες , αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, εκπρόσωποι της ΑΤΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι της διοίκησης της ΕΒΖ, εκπρόσωποι των κατά τόπους ΕΑΣ, εκπρόσωποι του Συλλόγου τευτλοπαραγωγών, εργαζόμενοι της ΕΒΖ Πλατέος κτλ από τους νομούς: Φλώρινας, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας,
2 σχόλια:
«Η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση του 82,07% της Βιομηχανίας Ζάχαρης έρχεται να δώσει ένα ακόμη χτύπημα στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Πρέπει να θυμίσουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσαμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, ιδιαίτερα για τον αγροτικό πληθυσμό. Ξεπουλάμε λοιπόν την μεγαλύτερη και μοναδική αγροτική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας.
Σε μια περίοδο που η τιμή της ζάχαρης διεθνώς και στην Ευρώπη ανεβαίνει, εν τούτοις στη χώρα μας ετοιμάζονται κατ’ επιταγήν του μνημονίου να εκποιήσουν τη μεγαλύτερη γεωργική βιομηχανία. Και βεβαίως να οδηγήσουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια της ζάχαρης αλλά και χιλιάδες αγρότες οι οποίοι έχουν εισόδημα εξ αιτίας της παραγωγής τεύτλων τα οποία δίνουν στα εργοστάσια της ζάχαρης.
Αυτή είναι μια καταστροφική λογική. Αν απολέσουμε κάθε δυνατότητα παραγωγής και ανάπτυξης ως οικονομία τότε θα είμαστε εγκλωβισμένοι διαρκώς μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο λιτότητας, ύφεσης, χρέους. Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς παραγωγική προοπτική η χώρα δεν θα φύγει ποτέ από την κρίση του χρέους, δεν θα δει ποτέ φως στο τούνελ.
Δεν είναι λοιπόν ότι το μνημόνιο θα μας σώσει από τη χρεοκοπία. Το μνημόνιο μας βυθίζει βαθιά μέσα στη χρεοκοπία, ακριβώς διότι διαλύει την παραγωγική προοπτική της ελληνικής οικονομίας».
H πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης (EBZ) και την ΕΛΒΙΖ θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία τις χώρας και ιδιαίτερα της περιοχή μας.
Αφού πρώτα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ με την πολιτική της ΚΑΠ «φρόντισαν» να φέρουν την τευτλοκαλλιέργεια στο «αμήν» έρχονται τώρα με την ιδιωτικοποίηση της Ε.Β.Ζ να δώσουν τη χαριστική βολή.
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΑΤΕ, που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το ξεπούλημα των κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΔΩΔΩΝΗ και ΣΕΚΑΠ) που απέμειναν, σημαίνει ότι χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της που επιβάλλει το μνημόνιο αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα λόγο να αντιδράσει και η μικρομεσαία αγροτιά. Απαιτείται αγώνας για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική, τις ιδιωτικοποιήσεις, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία.
Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, η μικρή και μεσαία αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει, συντονισμένα, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια στην καταστροφική πολιτική που ακολουθείται.
Να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος της αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων, στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες. που θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλύτερο εισόδημα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους , θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.
Η χώρα μας θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ.
Δημοσίευση σχολίου