Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ο συλλέκτης και ο ...ουρητήρας.

Ο προέδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, θεωρείται από τους μεγάλους συλλέκτες έργων τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα.
Στην Ελλάδα, το πάθος του Δασκαλόπουλου με την τέχνη έγινε γνωστό όταν έδωσε 1,76 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τον αντεστραμμένο ουρητήρα «Κρήνη» του Μαρσέλ Ντισάν. Για την ακρίβεια, δεν ήταν ο αυθεντικός ουρητήρας που εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1917. Εκείνος άλλωστε θεωρείται χαμένος ή κατεστραμμένος. Ο Ντισάν όμως το 1964 δημιούργησε εκ νέου οχτώ ακόμη. Ο Δασκαλόπουλος αγόρασε τον Νο 5.
περισσότερα Ο συλλέκτης, ο ουρητήρας... και οι επενδύσεις...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γόνος εύπορης οικογένειας από τη Γαλλία, ο Μαρσέλ Ντισάν (1987-1968). Αρχικά επηρεάστηκε από τον κυβισμό και τον φουτουρισμό, ωστόσο το μυαλό του πήρε κι άλλες στροφές πάνω κι έξω από το τελάρο, σε σημείο να αναρωτιέται κανείς τι άλλο θα μείνει για τους σύγχρονους καλλιτέχνες: Πρόσθεσε μουστάκι και γενάκι σε μια αναπαραγωγή της Τζοκόντα, βάζοντας από κάτω τα αρχικά EHOOQ που παραπέμπουν στη φράση Elle a Chaud au cul (Αυτή έχει ζεστό κωλαράκι!).
Το 1917 ο Μαρσέλ Ντισάν αγόρασε από ένα μαγαζί με υδραυλικά ένα συνηθισμένο ανδρικό ουρητήριο και το ονόμασε «Κρήνη». Οταν όμως επιχείρησε πρώτη φορά να το εκθέσει στη Νέα Υόρκη, με το ψευδώνυμο R. Mutt., η κριτική επιτροπή το έβαλε πίσω από ένα παραβάν. Αυτός ο ουρητήρας ήταν που επαναπροσδιόρισε την έννοια της τέχνης και της ομορφιάς στον 20ό αιώνα: πολύ απλά και το πιο συνηθισμένο αντικείμενο μπορεί να είναι έργο τέχνης, εφόσον έτσι το ορίζει ο καλλιτέχνης.