Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πήραν... φωτιά τα καύσιμα. Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην αγορά .


Οι τιμές των καυσίμων έχουν προκαλέσει πραγματική οικονομική ασφυξία στην αγορά αφού διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα που αδυνατούν  να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. H μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε στα 1,75 ευρώ το λίτρο και σε οκτώ νομούς της χώρας κυμαίνεται από 1,801 έως 1,852 ευρώ το λίτρο. Σε πολλά πρατήρια η αμόλυβδη πωλείται πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο. Tο πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στα 1,05 ευρώ το λίτρο ενώ υπάρχουν πρατήρια που το διαθέτουν στους καταναλωτές στην τιμή των 1,20 ευρώ το λίτρο. H ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε τον Iανουάριο σε ποσοστό 30% παρά τη βαριά και παρατεταμένη κακοκαιρία. Στην περιφέρεια η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 50%. Eνας αριθμός 1.400 πρατηρίων (με στοιχεία από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) έχει ήδη βάλει λουκέτο. Tα διυλιστήρια έχουν περιορίσει τις πιστώσεις στις εταιρείες εμπορίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα στην πλειονότητά τους να πουλάνε στα πρατήρια υπό την προϋπόθεση της καταβολής ρευστού.
Όπως είναι φυσικό η αύξηση της τιμής των καυσίμων,  που έχει αλυσιδωτές, αρνητικές συνέπειες σε όλη τη οικονομία , αρχικά συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο όπου όλοι γνωρίζουν ότι ο έλεγχος των αποθεμάτων και της παραγωγής από ένα καρτέλ λίγων πολυεθνικών, εξοστρακίζει κάθε ανταγωνισμό και έτσι οι χώρες και οι καταναλωτές είναι όμηροί τους.
Στη χώρα μας τα δύο διυλιστήρια ελέγχουν το 100% της διύλισης και του εφοδιασμού της αγοράς. Οι τιμές τους είναι ίδιες και εντελώς ανεξέλεγκτες ο δε ανταγωνισμός είναι κάτι το άγνωστο ! . 
 Τα περιθώρια κέρδους τους είναι άγνωστα, αλλά η αύξηση των κερδών που εμφανίζουν ανά τρίμηνο είναι εντυπωσιακή !  

Δεν υπάρχουν σχόλια: