Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

«Κούλουμα» Το τέλος της Αποκριάς και η αρχή της ...μεγάλης νηστείας.


Τα «κούλουμα» είναι μια  πανελλήνια γιορτή και κατ΄ άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ΄ άλλους βυζαντινή.
Στην Αθήνα πολλές δεκαετίες πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Κούλουμα γιορταζόταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου οι Αθηναίοι «τρωγόπιναν» καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του Ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους της λατέρνας.
Όσο για την Δευτέρα λέγεται «καθαρή», γιατί είναι η αρχή της Σαρακοστής Νηστείας που καθαρίζει  το σώμα μας από τα λίπη μέχρι τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Φασόλια, ταραμοσαλάτα, ελιές , λαγάνα και χορός σήμερα το πρωί στη λέσχη Ποντίων στην Αλεξάνδρεια, αφού ο καιρός δεν επέτρεψε να γιορτασθούν τα κούλουμα στο χώρο του αμφιθέατρου, όπου διοργανώνονται  κάθε χρονιά.
 Επειδή δεν διαθέτουμε φωτογραφίες από τους σημερινούς χορούς, παραθέτουμε μια παλιότερη φωτογραφία σε περιόδους όπου δεν υπήρχε βέβαια ούτε ....ΔΝΤ ούτε ...νηστεία.
 Απρίλιος 2009
Σε εργοτάξιο του Μπόμπολα (Εγνατία Οδός Ιωαννίνων). Ο τότε υπουργός υποδομών Γιώργος Σουφλιάς, σέρνει το τσάμικο. Ακολουθεί ο Κούτρας (πρόεδρος της εταιρίας  ΑΚΤΩΡ) και ο τότε υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης.  

1 σχόλιο:

ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!