Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ποινικοποίηση της διανομής τροφίμων σε φτωχούς και αστέγους, στις ΗΠΑ.


Μετά την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, με τον πρόσφατο νόμο HR 347, στις ΗΠΑ, οι πολιτειακές αρχές προχωρούν ένα βήμα περισσότερο ποινικοποιώντας ακόμη και την εκδήλωση της αλληλεγγύης εργαζομένων και οικογενειών προς συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν την πείνα και την εξαθλίωση. Πρόκειται για το μέτρο της απαγόρευσης της παροχής και διανομής τροφής προς αστέγους και φτωχούς σε δημόσιους χώρους. Ενα μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Φιλαδέλφεια και το Χιούστον ενώ συνεχώς εξαπλώνεται και η τάση είναι να εφαρμοστεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια.
Τα πάντα ξεκίνησαν στις 14 Μαρτίου, όταν ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας, Μάικλ Νούτερ, ανακοίνωσε την απαγόρευση διά νόμου νόμο της παροχής τροφής των αστέγων και των απόρων σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τον Νούτερ, η σίτιση των αστέγων στα πάρκα γίνεται κατά παράβαση των υγειονομικών συνθηκών. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ εντός 30 ημερών ενώ όσοι παραβιάζουν το νόμο θα λαμβάνουν δύο προειδοποιήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσουν ένα πρόστιμο 150 δολαρίων. Στην περίπτωση του Χιούστον ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η πόλη αναπτύσσει το δικό της δίκαιο, που θα απαγορεύει αυστηρά την παροχή τροφής σε αστέγους.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη η σίτιση των αστέγων έχει τεθεί υπό απαγόρευση καθώς έχουν θεσπιστεί σειρά διαταγμάτων και όρων όσον αφορά τη διανομή τους, όπως υποβολή αίτησης για παροχή άδειας που έχει πολύ υψηλό κόστος, επιμορφωτικά σεμινάρια για την παρασκευή και διανομή τροφής κ.ά. Η πρακτική αυτή, του καθορισμού από το νόμο του ποιος είναι ο «σωστός τρόπος» για τη σίτιση των αστέγων που είναι κοινή για τις διάφορες περιοχές των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλλει την καταστολή από την αστυνομία σε ακτιβιστές, εμποδίζοντάς τους να παρέχουν τρόφιμα στους φτωχούς, με επιβολή μεγάλων προστίμων, προσαγωγές ακόμη και συλλήψεις.
Στη Ελλάδα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η παροχή μη οργανωμένου συσσιτίου από μη αρμόδιους φορείς.
Παράλληλα στη ίδια εγκύκλιο ,επισημαίνεται ότι συσσίτιο μπορούν να προσφέρουν μόνο οργανωμένοι και επίσημοι φορείς, δήμοι, ενορίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: