Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Εθελοντικός καθαρισμός της παράκτιας περιοχής των εκβολών του ποταμού Λουδία.


Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και ο Δήμος Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο της 2ης εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, διοργανώνουν την Κυριακή 1η Απριλίου 2012 εθελοντικό καθαρισμό της παράκτιας περιοχής των εκβολών του ποταμού Λουδία (περιοχή Αγίου Νικόλαου Κλειδίου).
Εκπαιδευτικοί, Παιδιά και Γονείς, ελάτε μαζί μας να χαρούμε μία όμορφη μέρα στη φύση και να της δείξουμε τη φροντίδα μας. Γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας!
Σημείο συνάντησης: πέτρινο φυλάκιο στις εκβολές του Λουδία, ώρα 10:00 π.μ.
Σχολεία, Οργανώσεις, Ομάδες, Δημότες και Πολίτες δηλώστε συμμετοχή, μέχρι και την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στα τηλέφωνα του Δήμου Αλεξάνδρειας: 23333-50147 (κα. Κεσικίδου Γεωργία) & 23333-50116 (κα. Μοσχοτά Κρυστάλλω). Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δικό τους μεταφορικό μέσο για τη μετακίνησή τους στην περιοχή, θα διαθέσει λεωφορείο. Αναχώρηση στις 09:30 π.μ. μπροστά από το Δημαρχείο Αλεξάνδρειας.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται και στον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού–Λουδία–Αλιάκμονα (τηλ. 2310-794811).Στον εθελοντικό καθαρισμό των εκβολών του Λουδία συμμετέχουν η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Αλεξάνδρειας και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών  Αλιέων Κλειδίου.
Οδηγίες για τον καθαρισμό: Ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα φροντίσει να διατεθούν πλαστικά γάντια μίας χρήσης, μαύρες σακούλες και άλλα υλικά και εξοπλισμός απαραίτητα για τις ανάγκες του καθαρισμού, καθώς και νερό για τους εθελοντές.
Εσείς:  - Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια, που δεν θα λυπηθείτε αν τα λερώσετε.
- Πάρτε μαζί σας καπέλο και αντιηλιακό, και ίσως κάποιο κολατσιό.
- Αν συναντήσουμε κάποια ζώα δεν τα ενοχλούμε και δεν κόβουμε φυτά από την περιοχή.

1 σχόλιο:

Xρήστος Αλευράς είπε...

Ο «δεκάλογος του καλού επισκέπτη» σε προστατευόμενες περιοχές:

Ξεκινώντας για μία βόλτα στη φύση ας έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε την ύπαιθρο για το παρόν και για το μέλλον. Γι’ αυτό, ας εξασφαλίσουμε με τη συμπεριφορά μας ότι δεν βλάπτουμε τα ζώα, τα φυτά και το τοπίο, αλλά και δεν ενοχλούμε τους συνανθρώπους μας. Επισκεπτόμενοι την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, και για να χαρούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ομορφιές της, ο Φορέας Διαχείρισης προτείνει να ακολουθήσουμε μερικούς απλούς κανόνες:
Ενημερωθείτε από τα έντυπα και την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης (www.axiosdelta.gr) για το καθεστώς προστασίας της περιοχής και τις αξίες της.
Ενημερωθείτε για τις προσβάσεις, τις διαδρομές και τις ιδιαιτερότητές της, ώστε να έχετε μία ευχάριστη και ασφαλή εκδρομή.
Φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα, όπως κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
Το μόνο που πρέπει να παίρνετε μαζί σας φεύγοντας είναι τα σκουπίδια σας. Μην αφαιρείτε από τη φύση φυτά, πέτρες ή οτιδήποτε άλλο. Αφήστε τα στη θέση τους για να τα χαρούν και οι άλλοι ή εσείς όταν θα ξαναπάτε.
Μην ενοχλείτε τα πουλιά και τα άγρια ζώα. Σκεφτείτε ότι η διακριτική σας παρουσία στη φύση θα σας ανταμείψει με την ηρεμία του τοπίου και με ευχάριστες συναντήσεις με τα πουλιά και τα ζώα της περιοχής.
Αφήστε το αυτοκίνητό σας και περπατήστε όσο μπορείτε.
Μην ανάβετε φωτιά και μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα ή εύφλεκτα αντικείμενα.
Αν έχετε μαζί σας το κατοικίδιό σας διασφαλίστε ότι δεν θα προκαλέσει κίνδυνο ή ενόχληση σε άλλα οικόσιτα ή άγρια ζώα και σε ανθρώπους.
Σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή και την ηρεμία των άλλων. Στους αγροτικούς δρόμους μειώστε ταχύτητα και δώστε προτεραιότητα και χώρο σε περιπατητές, ποδηλάτες, κοπάδια οικόσιτων ζώων.
Ενημερώστε το Φορέα Διαχείρισης, την αγροφυλακή ή την αστυνομία εάν διαπιστώσετε ότι γίνεται παράνομο κυνήγι, ή υπάρχει φωτιά ή γίνεται οποιαδήποτε άλλη βλαπτική ή παράνομη ενέργεια.