Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου,αύριο.


Κάθε χρονιά στις 27 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου επιλέγει κάθε χρόνο μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα που γράφει ένα κείμενο που διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από όλα τα ΜΜΕ . Θεατράνθρωποι όπως ο Ζαν Κοκτώ, ο Αρθουρ Μίλλερ, ο Λώρενς Ολίβιε,  ο Ευγένιος Ιονέσκο, ο Μάρτιν Έσλιν, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Αριάν Μνουσκίν, αλλά και λιγότερο θεατράνθρωποι όπως ο ο Λουκίνο Βισκόντι και ο Πάμπλο Νερούδα (με θητεία σε σινεμά και ποίηση αντίστοιχα) έχουν κατά καιρούς συντάξει αυτό το τόσο ιδιαίτερο μήνυμα.
Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Dr Sultan Bin Mohammad Al-Qasimi, μέλος του Ανώτερου Συμβουλίου των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτης της Sharjah.
 Βαθύπλουτος, μορφωμένος , τιμημένος για την προσπάθειά του σχετικά με τις τέχνες, τα γράμματα, την εκπαίδευση από άπειρους οργανισμούς ανά τη γη, λέει μεταξύ άλλων: « Άνθρωποι του θεάτρου, ακούστε. Είναι λες και έχουμε χτυπηθεί από την καταιγίδα. Λες και μας έχει τυλίξει η σκόνη της αμφιβολίας και της υποψίας που μας πλησιάζει.[...] Στην πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε η βαθιά ριζωμένη πίστη μας στο διάλογο, η οποία έχει καταδειχτεί τόσο μοναδικά από μορφές τέχνης σαν κι αυτή του θεάτρου, θα είχαμε παρασυρθεί από την καταιγίδα που δεν αφήνει καμιά πέτρα στη θέση της για να μας χωρίσει.» Για να καταλήξει: «Εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο από θνητοί, όμως το θέατρο είναι τόσο αιώνιο όσο η ίδια η ζωή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: