Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Στη Αργεντινή επιχειρούν να ελέγξουν μέρος της ενέργειας της χώρας .


Η πρόεδρος της Αργεντινής Χριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, που διαδέχθηκε τον σύζυγό της Νέστορ Κίρσνερ πήρε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη λεγόμενη εθνικοποίηση του 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF όπου το πλειοψηφικό πακέτο 57,3%, ανήκε ως τώρα στον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό «Repsol».
Η Γερουσία την Πέμπτη με ψήφους και της αντιπολίτευσης και του Κάρλος Μένεμ (επί της κυβέρνησης του οποίου είχε γίνει η ιδιωτικοποίηση από το 1993-99) ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο και την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται και η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κυβέρνηση της Cristina Kirchner  που έχει στοιχεία σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού (όπως και πολλές λεγόμενες «αριστερές κυβερνήσεις» της Λατινικής Αμερικής) επιχειρεί να ελέγξει μέρος της ενέργειας της χώρας.
Η συγκεκριμένη υπόθεση στην Αργεντινή όπου ανακαλύπτονται σημαντικά ενεργειακά αποθέματα και φουντώνουν οι ανταγωνισμοί μονοπωλιακών ομίλων, αναδεικνύει κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα: ότι για να μπει ο ενεργειακός πλούτος στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας απαιτούνται βαθύτερες αλλαγές, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, λαϊκή εργατική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: