Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τα Ρώσικα σενάρια για πτώχευση της Ελλάδας και .....η τιμή του πετρελαίου !


Η φωτογραφία είναι από το "The Economist"
Η ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα» σε δημοσίευμά της ασχολείται με τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ρωσική οικονομία η έξοδος της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ. Υποστηρίζει πως υπάρχουν τρία σενάρια. Το «απαισιόδοξο», που προβλέπει την άτακτη έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ και εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε πτώση της παγκόσμιας ζήτησης του πετρελαίου, που αποτελεί βασικό εξαγωγικό είδος της Ρωσίας, κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα οδηγήσει στην πτώση της τιμής του βαρελιού στα 60 δολάρια και στην αύξηση του δολαρίου, έναντι του ρουβλιού και σε ύφεση τη ρωσική οικονομία.
Στο ενδεχόμενο αυτό, η Ρωσία θα σημειώσει πτώση στις εξαγωγές και εισαγωγές της, ενώ θα στερηθεί και των σημαντικών εσόδων, που έχει σήμερα από τις υψηλές τιμές πώλησης του πετρελαίου. Το ίδιο «πεσιμιστικό σενάριο» εκτιμά πως εάν η κρίση στη Ευρωζώνη συνεχιστεί και οδηγήσει στη διάλυσή της, τότε η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αύξηση της ανεργίας και την πτώση της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων, αφού οι χώρες της ΕΕ αποτελούν βασικό εμπορικό εταίρο της Ρωσίας. Η πτώση του ρωσικού ΑΕΠ θα είναι -3%.
Το «λιγότερο απαισιόδοξο σενάριο» προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα σε διάστημα ορισμένων χρόνων. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πτώση της τιμής του πετρελαίου δε θα είναι ραγδαία και θα έχει μικρότερες συνέπειες για τη ρωσική οικονομία. Ετσι, π.χ. αυτό το σενάριο προβλέπει πως η τιμή του πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα 80 δολάρια ανά βαρέλι. Το τρίτο σενάριο είναι η διατήρηση του σημερινού «στάτους - κβο», με την έννοια ότι θα παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ χωρίς να δυναμώνει. Σ' αυτήν την περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.
πηγη:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: