Τραγικές συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών πράσινων μήλων
προκάλεσε η περσινή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να
απαγορεύσει τη χρήση του παρασκευάσματος «no scald» για τη συντήρηση της
σοδειάς τους και η προώθηση αντ' αυτού δύο άλλων παρασκευασμάτων. Τα προϊόντα
αυτά αποδείχτηκαν ακατάλληλα καθώς η χρήση τους είχε ως συνέπεια την καταστροφή
τεράστιων ποσοτήτων από την παραγωγή, με αποτέλεσμα να χαθεί και η αγορά της
Ρωσίας όπου εξαγόταν το προϊόν, αλλά και να εισάγονται πράσινα μήλα στη χώρα
μας από την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες φυσικά προώθησαν τις δικές τους
σοδειές και στη Ρωσία. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι τόσο στην Ισπανία όσο
και στην Ιταλία χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των πράσινων μήλων ακριβώς
αυτό το παρασκεύασμα που στην Ελλάδα απαγορεύτηκε...
Για το παραπάνω ζήτημα είχε παρέμβει επανειλημμένα προς το υπουργείο
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΛΝ) - στην επαρχία Αγιάς παράγεται το 40% του συγκεκριμένου
προϊόντος πανελλαδικά - ζητώντας να επιτραπεί η χρήση του συνηθισμένου
παρασκευάσματος συντήρησης της σοδειάς, δίχως όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Η
απάντηση που δόθηκε αρχικά στην ΕΟΑΣΛΝ ανέφερε ότι «δεν είχε συσταθεί η αρμόδια
επιτροπή» στο υπουργείο, αλλά όταν... συστάθηκε είχαν προκηρυχθεί εκλογές και
την απόφαση δεν μπορούσε να την πάρει ο υπηρεσιακός υπουργός.!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου