Φτιάξτε γρήγορα σπιτικά τουρσιά αξιοποιώντας τα λαχανικά που μας
δίνει ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού. Είναι τέλεια ορεκτικά, συνοδεύουν
θαυμάσια ψητά κρέατα και δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στα σάντουιτς και στις
σαλάτες.
Χρειάζεστε: Ένα ξίδι καλής ποιότητας στο οποίο θα προσθέσετε λίγη ζάχαρη και τα
μυρωδικά της αρεσκείας σας. (Για 1 λίτρο ξίδι αρκεί 1 κουταλιά ζάχαρη και ένα
όμορφο μπουκέτο μυρωδικών όπως δάφνη, σκόρδο, 1κουταλάκι ολόκληρα πολύχρωμα
πιπέρια).
Φέρτε το ξίδι σε βρασμό μαζί με τα μυρωδικά και τη ζάχαρη και
αποσύρετε αμέσως μόλις λιώσει η ζάχαρη. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Κόψτε 1 κιλό
από το λαχανικό της αρεσκείας σας ή και ποικιλία λαχανικών αν θέλετε. Κόψτε σε
κομμάτια όπως σας αρέσει τα λαχανικά που θέλετε να κάνετε τουρσί και βάλτε τα
σε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ. Αλατίστε τα με χονδρό αλάτι (1 κουταλιά είναι
αρκετή για 1 κιλό
λαχανικών). Περιχύστε τα με νερό που μόλις έβρασε (να τα σκεπάσει) και αφήστε
τα να σταθούν για 10 λεπτά. Σουρώστε τα.
Στριμώξτε τα (στην κυριολεξία) μέσα σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο
και περιχύστε τα με το κρύο ξίδι, μέχρι να τα σκεπάσει. Σφραγίστε το βάζο.
Η πρόταση είναι της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου