Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Στους ιδιώτες προς εκμετάλλευση και η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων.

Από την πίσω πόρτα η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Με ονομαστική ψηφοφορία για τα 4 άρθρα του ολοκληρώθηκε  στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στις πρώην ΔΕΚΟ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εκποίησή τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
Στο μεταξύ, με πλάγιο τρόπο επιχειρεί η συγκυβέρνηση να βάλει στο χέρι και να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία όλων των ΝΠΔΔ, μεταξύ αυτών και των πανεπιστημίων. Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε προσωρινά το άρθρο που έδινε τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να διαχειρίζεται και να εκποιεί το σύνολο της περιουσίας των ΝΠΔΔ, σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται σήμερα, προβλέπεται ότι αυτό το ρόλο μπορεί να τον παίζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, με τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργού, η ακίνητη περιουσία των ΝΠΔΔ θα μπορεί να περνάει στην ΕΤΑΔ και να «αξιοποιείται», να παραδίδεται δηλαδή προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Υπενθυμίζουμε πως σε ό,τι αφορά στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει στη Βουλή πως «δεν πρόκειται να μπει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων». Η αλήθεια είναι πως δεν μπαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά όπως και τα ακίνητα όλων των ΝΠΔΔ, θα μπορούν να «αξιοποιηθούν» (να εκποιηθούν) μέσω της ΕΤΑΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: