Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Κυβέρνηση – τρόικα, συμφώνησαν σε νέο εργασιακό μεσαίωνα....


Η συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά περιλαμβάνει και τα παρακάτω:
1. Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντικατάστασή της από τον ελάχιστο μισθό που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, καταργείται το επίδομα γάμου οριστικά και οι παροχές που κατοχυρώνονται σε αυτή (π.χ. άδειες). Σε ό,τι αφορά τις ωριμάνσεις (τριετίες), αρχικά «παγώνουν», με στόχο σε μια επόμενη φάση να καταργηθούν και αυτές για τους παλιούς εργαζόμενους, ενώ οι νέοι δεν μπορούν να τις κατοχυρώσουν ποτέ. Ετσι ο μισθός των 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μικτά για τους κάτω των 25, γίνεται ο μόνιμος μισθός τουλάχιστον για μια ολόκληρη γενιά εργατοϋπαλλήλων. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι καταλήξουν σε συμφωνία που προβλέπει κάποιο καλύτερο καθεστώς στην ΕΓΣΣΕ, αυτό δεν μπορεί να έχει καθολική ισχύ, αλλά θα εφαρμόζεται μόνο στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
2. Περικόπτονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης μέσα από τη μείωση εκ νέου του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 3 ή 4 μήνες (μάξιμουμ) και ανάλογη μείωση σε όλη την κλίμακα. Η οροφή της αποζημίωσης - στην πράξη - δε θα ξεπερνά τους 12 μήνες, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων θα γίνεται με προειδοποίηση. Σε αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας, ακόμα και όταν απολυθούν χωρίς προειδοποίηση, τίθεται πλαφόν στο ύψος των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών μέχρι τα 1.800 έως 2.000 ευρώ, για τα χρόνια πέραν του 16ου. Γίνεται ένας τεχνητός διαχωρισμός σε «παλιούς» και «νέους» εργαζόμενους σε σχέση με την αποζημίωση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δε θα υπάρχει χρονική «ωρίμανση» για όσους έχουν λιγότερα από 16 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας «παγώνει». Ετσι, όταν ο εργαζόμενος αυτός απολυθεί στο μέλλον, χωρίς προειδοποίηση, ακόμα και αν έχει συμπληρώσει 20 και 25 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, η αποζημίωσή του δε θα ξεπερνά τους 12 τακτικούς μισθούς. Στην πραγματικότητα, οι νέες αυτές παρεμβάσεις προϊδεάζουν για σχέδιο οριστικής κατάργησης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.
3. Καταργείται το 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο και δίνεται η δυνατότητα για 6ήμερη εργασία, στην οποία οι επιχειρήσεις θα κατανέμουν το χρόνο εργασίας χωρίς να επιβαρύνονται με προσαύξηση λόγω υπερωριών. Ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες (σύμφωνα και με σχετική Ευρωενωσιακή Οδηγία) και συνολικά ο ημερήσιος χρόνος εργασίας αποδεσμεύεται από το χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, ανοίγει ο δρόμος για 13 ώρες δουλειάς τη μέρα με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ακόμα και οι άδειες προσαρμόζονται απόλυτα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ τα ωράρια εργασίας, οι υπερωρίες, τα δελτία απασχόλησης προσωπικού στις οικοδομές δε θα δίνονται για προέγκριση, αλλά θα υποβάλλονται εκ των υστέρων, δημιουργώντας άλλη μια πηγή ανασφάλιστης εργασίας και κάθε είδους σφετερισμού σε βάρος των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: