Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Το βλέμμα του Έλληνα της κρίσης

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης  Κριστιάν Μπολτάνσκι, δημιουργεί αποκλειστικά για τη Στέγη ένα νέο συμμετοχικό έργο,  με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων.
 Έρχεται  με μία εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση, τα «Βλέμματα», και παρουσιάζει μια εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον εκθεσιακό χώρο, που έχει ως βασικό δομικό υλικό το βλέμμα των Αθηναίων.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης συγκεντρώνει φωτογραφίες ταυτότητας των συμπολιτών μας, απομονώνει και μεγεθύνει τα μάτια τους και δημιουργεί ένα νέο, in situ, έργο. Παράλληλα προτείνει στους επισκέπτες της έκθεσης να καταγράψουν σε πραγματικό χρόνο τον χτύπο της καρδιάς τους που είναι τόσο μοναδικός όσο και το δαχτυλικό τους αποτύπωμα, και τον οποίο θα μπορούν να πάρουν μαζί τους σε ένα cd φεύγοντας από την έκθεση, διατηρώντας έτσι για πάντα ζωντανό τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό αποτύπωμά τους.
Ο Μπολτάνσκι μας προσκαλεί να μπούμε σωματικά μέσα στο έργο του, με όλες τις αισθήσεις μας ενεργοποιημένες και να περπατήσουμε ανάμεσα σε βλέμματα που μας κοιτάζουν και τα κοιτάζουμε. Έτσι μας οδηγεί από το ατομικό στο συλλογικό και από το «κοιτάζω» στην υψηλότερη βαθμίδα του «βλέπω», δηλαδή στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας.
Ο καλλιτέχνης, έχοντας ως όπλα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που περισυλλέγει ως κειμήλια ανθρώπων που δεν γνωρίζει προσωπικά, το υποκίτρινο θαμπό φως των παλιομοδίτικων λαμπτήρων, τους ψηφιακούς χρονομέτρες που καταμετρούν στιγμή με στιγμή την ανθρώπινη ύπαρξη, χαρακτηρίζεται σήμερα ως ο απόλυτα ανθρωποκεντρικός καλλιτέχνης, αρχειοθέτης και τεκμηριωτής του ανθρώπινου ίχνους.
Ο ουμανιστής Μπολτάνσκι προασπίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής ζωής του το δικαίωμα στην ελευθερία, το οποίο αναλογεί σε κάθε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά του ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Αυτή η ελευθερία είναι που διεκδικεί για όλα τα ανώνυμα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για όλους τους ανώνυμους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, οι οποίοι υφίστανται κάθε πιθανή μορφή καταπίεσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2013 έως τις 12 Ιανουαρίου 2014
Γ.Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: