Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η «ανάπλαση» του Εθνικού Κήπου είναι επένδυση που στοχεύει ....στο μυαλό του καθενός μας

Την αντίθεσή του στην εκχώρηση της «ανάπλασης» του Εθνικού Κήπου στον πρόεδρο του ΣΕΒ  Δ. Δασκαλόπουλο εκφράζει με δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).
Όπως αναφέρει «είναι προκλητικό ο Δήμος της Αθήνας να αναθέτει την υποτιθέμενη "ανάπλαση" του κήπου στον πρόεδρο του ΣΕΒ ο οποίος θα φέρει μάλιστα Γάλλο αρχιτέκτονα, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, καθώς και τη διευθύντρια Λονδρέζικης Γκαλερί, η οποία θα οργανώνει για τους Αθηναίους "ιθαγενείς" εκθέσεις και θα "αναθέτει" έργα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "η τέχνη ειδικότερα κι ο πολιτισμός γενικότερα, είναι ένα κατ’ εξοχήν αποτελεσματικό αντίδοτο στην προϊούσα υποβάθμιση της ζωής μας. Θέλουμε να φέρουμε την τέχνη στην καθημερινότητα της πόλης. Και, μέσω της τέχνης, να επανασυνδέσουμε τον πολίτη με την πόλη του". Μιλάει ο πρόεδρος του ΣΕΒ για "προϊούσα υποβάθμιση της ζωής μας" όταν η καπιταλιστική κρίση έχει φέρει τη φτώχεια στους εργαζόμενους και από την άλλη έχει συσσωρεύσει τεράστια κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και στους ομολόγους του κ. Δασκαλόπουλου...».
«Η τοποθέτηση έργων τέχνης θα πρέπει να γίνεται με ανοιχτή πρόσκληση στους καλλιτέχνες μέσα από δημόσιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή πρόταση για το δημόσιο χώρο, αλλά και η ίση αντιμετώπιση των καλλιτεχνών από την Πολιτεία, κρίνοντας το έργο και όχι το όνομα. Οι επιλογές ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ. Θα πρέπει να γίνονται από κριτικές επιτροπές στις οποίες μετέχουν και εκπρόσωποι των εικαστικών καλλιτεχνών (από το αιρετό Σώμα Κριτών του ΕΕΤΕ)» συνεχίζουν. 
Όσον αφορά την επένδυση του μεγάλου κεφαλαίου στην τέχνη, τονίζουν ότι «είναι μια επένδυση που στοχεύει στο μυαλό του καθενός μας. Είναι σε όλους μας γνωστή η ελιτίστικη αντίληψη που κυριαρχεί και πλασάρεται ως πρωτοπορία, σαν ό,τι πιο προωθημένο στον τομέα των εικαστικών: Οι θεωρίες του "τέχνη για την τέχνη"," όλα είναι τέχνη" και "τέχνη εσωστρεφής με επίκεντρο τον καλλιτέχνη και μακριά από την κοινωνία". Η τέχνη που θα γευθούν με την επένδυση αυτή οι περιπατητές του Εθνικού Κήπου δεν θα είναι αντιπροσωπευτική του τι δημιουργούν οι καλλιτέχνες σήμερα, αλλά θα είναι μια τέχνη "εντός πλαισίου", πλαισίου που απαιτούν το διεθνές χρηματιστήριο της τέχνης και οι άνθρωποί του...».
Κλείνοντας το δελτίο Τύπου, καταλήγουν ότι «ακόμα μια φορά γίνεται φανερό ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να αγωνισθούν, να υπερασπισθούν τη δουλειά τους και τις κατακτήσεις αγώνων χρόνων. Βέβαια, είναι πλέον φανερό στο σύστημα που ζούμε, τίνος είναι το κράτος, τίνος είναι ο δήμος... Είναι πλέον φανερό ότι οι αγώνες δεν μπορεί να περιορίζονται στα στενά "καλλιτεχνικά" ζητήματα, αλλά να παλεύουν και οι καλλιτέχνες, ταυτόχρονα, για ανατροπή της πολιτικής της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και των ιδιωτικοποιήσεων συνολικότερα, να παλεύουν για την ανατροπή της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ανατροπή που θα τους φέρει στο προσκήνιο της Τέχνης και της ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: