Λιναρόσπορος,
καρύδια, λιπαρά ψάρια όπως σολομός,
σκουπρί, σαρδέλες ή μπακαλιάρος, γαρίδες,
χταπόδι, μπρόκολο, κουνουπίδι,
περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 20
τροφών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα
σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα
με έρευνες των τελευταίων 50 χρόνων,
φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό
ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν
ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην
ελάττωση της ευπάθειας της καρδιάς και
στις αρρυθμίες, έχουν αντιπηκτική δράση,
ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια στο πλάσμα
και επιβραδύνουν την ανάπτυξη
αθηροσκληρωτικής πλάκας.
Τα
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα
για τον άνθρωπο και τα προσλαμβάνει
μέσω της τροφών που καταναλώνει ή μέσω
συμπληρωμάτων διατροφής. Σύμφωνα με
τον καθηγητή καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο
Αθηνών Χρήστο Πίτσαβο, οι κύριοι
παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου
είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, η
χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, που
οφείλονται σε ακατάλληλη δίαιτα και
έλλειψη άσκησης, καθώς και το κάπνισμα.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα
αυτοί οι παράγοντες ερμηνεύουν το 75%
και πλέον των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
«Οι παράγοντες κινδύνου είναι αναστρέψιμοι»
ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης
Τύπου ο κ. Πίτσαβος, αρκεί να αλλάζουμε
τον τρόπο ζωής μας, που θα περιλαμβάνει
υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και
έλεγχο του σωματικού βάρους. Ο κ. Πίτσαβος
εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για
την «κακή διατροφή» των Ελλήνων, αφού,
σύμφωνα με μελέτες, περίπου 3 εκατ.
Έλληνες έχουν αυξημένες τιμές ολικής
χοληστερόλης.
πηγή:iNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου