Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Βοηθήστε την ...καρδιά σας

Λιναρόσπορος, καρύδια, λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουπρί, σαρδέλες ή μπακαλιάρος, γαρίδες, χταπόδι, μπρόκολο, κουνουπίδι, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 20 τροφών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων 50 χρόνων, φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ελάττωση της ευπάθειας της καρδιάς και στις αρρυθμίες, έχουν αντιπηκτική δράση, ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια στο πλάσμα και επιβραδύνουν την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικής πλάκας.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο και τα προσλαμβάνει μέσω της τροφών που καταναλώνει ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστο Πίτσαβο, οι κύριοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, η χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, που οφείλονται σε ακατάλληλη δίαιτα και έλλειψη άσκησης, καθώς και το κάπνισμα. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα αυτοί οι παράγοντες ερμηνεύουν το 75% και πλέον των καρδιαγγειακών επεισοδίων. «Οι παράγοντες κινδύνου είναι αναστρέψιμοι» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Πίτσαβος, αρκεί να αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας, που θα περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και έλεγχο του σωματικού βάρους. Ο κ. Πίτσαβος εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για την «κακή διατροφή» των Ελλήνων, αφού, σύμφωνα με μελέτες, περίπου 3 εκατ. Έλληνες έχουν αυξημένες τιμές ολικής χοληστερόλης.
πηγή:iNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: