Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πως επιδρά η καθιστική ζωή στον εγκέφαλο και την καρδιά ...

Είναι γεγονός ότι η καθιστική ζωή δεν είναι ότι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Δημιουργεί πολλά προβλήματα και όλοι οι γιατροί προτείνουν σε όσους κάνουν καθιστική ζωή, να αρχίσουν να περπατάνε, να τρέχουν να αθλούνται προκειμένου κάποια ζωτικά όργανα να λειτουργούν κανονικά και να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.
Με τον όρο καθιστική ζωή δεν εννοούμε μόνο κάποιον άνθρωπο που δεν κουνιέται και κάθεται στον καναπέ, αλλά και όλους όσοι δουλεύουν σε ένα γραφείο και δεν υποβάλλουν τον οργανισμό τους έστω και στην παραμικρή άσκηση. Η άθληση είναι απαραίτητη και για εκείνους.
Ακόμη και στη δουλειά, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις απλά και μόνο για να μην αδρανεί ο οργανισμός
Με την καθιστική ζωή λοιπόν ο εγκέφαλος το πλέον βασικό όργανο μαζί με την καρδιά, πλήττεται έντονα. Με την κίνηση οι μύες αντλούν αίμα και οξυγόνο μέσω του εγκεφάλου μας. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του για να δώσει τις απαραίτητες εντολές απελευθερώνει ορμόνες και χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για κάτι τέτοιο. Όταν όμως για πολλές ώρες δεν κουνιόμαστε και απλά γράφουμε καθισμένοι σε κάποιο γραφείο, τότε ο εγκέφαλος αδρανεί αργά αλλά σταθερά αφού η έκκριση όλων αυτών των ουσιών γίνεται με όλο και βραδύτερους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή αργά, ο εγκέφαλος θα σταματήσει να λειτουργεί με τη σπιρτάδα που πρέπει και θα λειτουργεί σε χαμηλότερες στροφές.
Η καθιστική ζωή έχει πολύ πιο άμεση επίπτωση και στη καρδιά μας. Όταν καθόμαστε το λίπος δεν καίγεται και συσσωρεύεται. Επίσης η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, εμφανίζεται υψηλή αρτηριακή πίεση και σιγά σιγά αυξάνονται τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και μειώνονται εκείνα της «καλής». Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ο Νο 1 κίνδυνος να φράξουν οι αρτηρίες και να προκληθούν ίσως και ανεπανόρθωτα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Αλλά και η περιοχή της κοιλιακής χώρας, με όλα τα εσωτερικά όργανα, επιζητούν να κινούμαστε. Για παράδειγμα τοπάγκρεας που παράγει ινσουλίνη (την ορμόνη που δίνει ενέργεια στα κύτταρα), όταν εκείνα βρίσκονται σε αδράνεια, δεν ανταποκρίνονται, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην «καταναλώνεται» να υπάρχει λοιπόν περισσότερη από όσο πρέπει στον οργανισμό, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο διαβήτη.
Ένα άλλο όργανο που πλήττεται από το καθισιό, είναι το παχύ έντερο. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιστήμονες τονίζουν ότι η κίνηση και η άθληση ενισχύει τον οργανισμό και δεν επιτρέπει εύκολα να εμφανισθούν ελεύθερες ρίζες που ευνοούν τα καρκινικά κύτταρα.
Πηγή: IN VITRO


Δεν υπάρχουν σχόλια: