Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς για έναν στους τρεις θανάτους παγκοσμίως ευθύνεται η καρδιακή νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κάθε χρόνο στερούν τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει “σιωπηλή” στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Οι πιο γνωστές παθήσεις που αφορούν την καρδιά είναι η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την 29η Σεπτεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα καρδιάς από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (NCDs), το οποίο εστιάζει σε τέσσερις τύπους ασθενειών: καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και διαβήτη, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Τα νοσήματα αυτά έχουν τέσσερις κοινούς συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας εφαρμόζει από το 2012 το πρόγραμμα “Ενεργητικός Αντικαπνιστής”. Πρόκειται για μία ενημερωτική δράση αγωγής υγείας για τους μαθητές των γυμνασίων σχετικά με την επικινδυνότητα της καπνιστικής συνήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: