Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι άνοιξε και πάλι σήμερα.

Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι άνοιξε σήμερα και πάλι τις πόρτες του για τους επισκέπτες ύστερα από ανακαίνιση με τον πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Ολάντ να απευθύνει έκκληση στη Γαλλία να εμπνευστεί από τον Ισπανό ζωγράφο.
Το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Μαρέ της γαλλικής πρωτεύουσας και στεγάζεται σε ένα μπαρόκ αρχοντικό του 17ου αιώνα, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο των έργων του Πικάσο.
Τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του πραγματοποιήθηκαν σήμερα καθώς η 25η Οκτωβρίου του 1881 είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο Πικάσο στη Μάλαγα της Ισπανίας. Ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος πέρασε ωστόσο τα περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής του στη Γαλλία, μέχρι τον θάνατό του το 1973.
Ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» και άλλων έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη) βρίσκεται κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. «Πήγα στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπως πάει κανείς στην πηγή. Θα είμαι πια με τους δύστυχους ανθρώπους, στο δρόμο», έλεγε ο Πικάσο, απαντώντας σε όσους ενοχλούνταν για την ένταξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: