Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Καλό ταξίδι δάσκαλε...

Την μάχη με την επάρατο έχασε σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη όπου νοσηλευόταν, ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και συγγραφέας Ζήσης Παπαδημητρίου, με καταγωγή από τους Γόννους Λάρισας. Σύμφωνα με την σύζυγό του, Κριστιάνε, επιθυμία του Ζήση Παπαδημητρίου ήταν να καεί και η στάχτη του να μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη.
Ο Ζήσης Παπαδημητρίου ήταν ομότιμος καθηγητής του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γνωστός στο πανελλήνιο για τις κοινωνικοπολιτικές απόψεις του, τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο και το μεγάλο συγγραφικό έργο του. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί το 1939 στους Γόννους, σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου και του Αμβούργου και υπήρξε ερευνητής για 12 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.
Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα γερμανικά και τα αγγλικά, ενώ μεταφράσεις έργων του κυκλοφόρησαν, επίσης, στα ιταλικά και τα ιαπωνικά. Ανάμεσα τους «Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός εισαγωγή στο φυλετικό μίσος, ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτική μελέτη», «Μεταμοντέρνα αδιέξοδα», «Στον αστερισμό της αβεβαιότητας», «Να εμποδίσουμε την καταστροφή. Μανιφέστο για μία Ευρώπη της Ισότητας» και άλλα.
Το τελευταίο πόνημά του «Τέμπη: το ενδιαίτημα των νυμφών», που παρουσιάστηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στα Τέμπη, είναι ένα βιβλίο που «ανέδειξε την ψυχή του τόπου του».
Πηγή :news.gr

1 σχόλιο:

Xρήστος Αλευράς είπε...

Μπορεί να διαφωνούσε κάποιος μαζί του σε κάποια ζητήματα, όμως αυτό αστραπιαία υποβαθμιζόταν και έχανε τον κυρίαρχο ρόλο του αφού σε κέρδιζε όχι τόσο ο πελώριος πλούτος των γνώσεών του, όσο η ξέχειλη εντιμότης του γεννημένου αγωνιστή...
Προσωπικά του οφείλω ευγνωμοσύνη γιατί με τίμησε με τη φιλία του τόσο σε έκθεσή μου στο Χορτιάτη, όπου μου αποκάλυψε ότι μαθήτευσε κοντά στον Μαρκούζε, όσο και σε έκθεση θεσσαλού ζωγράφου στο πατρικό του σπίτι-μουσείο στους Γόννους, συντροφιά με επιλεγμένο θεσσαλικό μαύρο-κόκκινο κρασί .
Εκφράζω τα εγκάρδια συλλυπητήριά μου στην σύζυγό του Κριστιάνε και στον γυιό του Αλέξη, και του εύχομαι καλό νάναι το στερνό του ταξίδι ….
Χρήστος Αλευράς