Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

«Στη φωλιά του κούκου»


γράφει ο : Παντελής Σαββίδης

Ο τίτλος της ταινίας του Μίλος Φόρμαν με τα πολλά Όσκαρ, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κεν Κέισι, δεν είναι καθόλου τυχαίος για το χαρακτηρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η εκδήλωση φιλικών διαθέσεων, μέχρι υπερβολής, παράλληλα με την καθημερινή διαμόρφωση εχθρικών τετελεσμένων μόνον ως σχιζοφρενική μπορεί να χαρακτηριστεί. Με μεθοδικότητα και επιμονή η τουρκική πολιτική δημιουργεί ντε φάκτο καταστάσεις και στη συνέχεια με ύφος άβγαλτης κορασίδας ζητά συνομιλίες για τη διευθέτησή τους.
Αυτό έκανε και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψη του έλληνα ομολόγου του στην Τουρκία. Μία επίσκεψη τη σκοπιμότητα της οποίας είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς.
Και το υπουργείο Εξωτερικών και το πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν την πείρα και γνωρίζουν ότι η Τουρκία ως κράτος και ο κ. Ερντογάν ως πολιτική προσωπικότητα προτάσσουν απολύτως τα εθνικά συμφέροντά τους έναντι οποιασδήποτε καλής διάθεσης για προσέγγιση με την Ελλάδα. Η αντίληψη δε των τουρκικών συμφερόντων όχι μόνον έρχεται σε αντίθεση με τα ελληνικά, αλλά προϋποθέτει και την καταπάτησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: