Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Δήμοι της Κ. Μακεδονίας απειλούνται με πρόστιμα 100 εκατ. ευρώ!

Του Νίκου Ηλιάδη
Αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα, ύψους ακόμη και 100 εκατ. ευρώ, τα οποία ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την οικονομική βιωσιμότητά τους, βρίσκονται πέντε δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κίνδυνος προέκυψε μετά την ψήφιση το περασμένο Σάββατο του λεγόμενου “παράλληλου προγράμματος”, στο άρθρο 16 του οποίου περιγράφονται οι διαδικασίες “συμμόρφωσης των δήμων και περιφερειών προς αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι σε περίπτωση καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πράξεις ή παραλείψεις για τις οποίες ευθύνονται οι δήμοι, οι τελευταίοι οφείλουν αμέσως να συμμορφωθούν, κάνοντας όλες τις ενέργειες ώστε να ακυρωθούν οι παράνομες πράξεις τους. Επιπλέον -κι εδώ ακριβώς έγκειται ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας- προβλέπεται ότι σε περίπτωση που τελικώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβάλλει για αυτές τις υποθέσεις στην Ελλάδα πρόστιμα, αυτά -με μια απλή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών- θα μετακυλιστούν αυτομάτως στους υπαίτιους δήμους και θα παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στη “ΜτΚ” ότι η ρύθμιση αυτή έχει γενική εφαρμογή και κρίθηκε αναγκαία, καθώς, παρά τις κατά καιρούς υποδείξεις της κεντρικής διοίκησης σε μια σειρά δήμους προκειμένου να συμμορφωθούν προς το κοινοτικό δίκαιο, αυτοί αδράνησαν. “Δεν είναι δυνατόν τα λάθη και τις αδράνειες των άλλων να τις πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων”, τόνισε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: