Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΕΒΖ: Το “ΆΡΡΩΣΤΟ”σχέδιο «εξυγίανσης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Την πώληση των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που λειτουργούν στη Σερβία περιλαμβάνει το σχέδιο «εξυγίανσης» της κυβέρνησης, ενώ παραμένει ο κίνδυνος να κλείσει και η μητρική εταιρεία μετά το 2017 που καταργείται το δικαίωμα εισαγωγής ζάχαρης σε προκαθορισμένες τιμές.Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από τα όσα απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε άμεσα «να εξοφληθεί και το υπόλοιπο 80% των οφειλών στους τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή τεύτλων που παρέδωσαν το 2015 και φτάνουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ». Πρόσθεσε ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος η ΕΒΖ να βρεθεί δίχως πρώτη ύλη», διότι «οι τευτλοπαραγωγοί είναι διστακτικοί και φοβούνται να ξανακαλλιεργήσουν τεύτλα στα χωράφια τους». Αναφέρθηκε επίσης στην «απαίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να χορηγήσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση στην ΕΒΖ ΑΕ, να εκποιήσει τα δύο εργοστάσιά της στη Σερβία».
Τόσο τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία όσο και κι άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, πρόκειται να πωληθούν, ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης καθώς αυτό προβλέπει το σχέδιο «εξυγίανσης».
Ανέφερε επίσης ότι από το συνολικό χρέος ύψους 150 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ θα διαγραφούν και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς.
«Δεν είναι μια καλή εξέλιξη» η πώληση των εργοστασίων της ΕΒΖ, ανέφερε ο Γιάννης Δελής και τόνισε πως ήδη η εταιρεία ήδη «έχει πληρώσει 50 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους».
Πρόσθεσε ότι η πραγματική αιτία είναι η σταθερή υπονόμευση της ΕΒΖ, διότι στόχος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της ΕΕ είναι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στον κλάδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: