Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Πούτιν και Τσίπρας έκλεισαν επικερδείς συμφωνίες για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων.

Με το κλείσιμο επικερδών συμφωνιών για λογαριασμό των μονοπωλίων επισφραγίστηκε η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσιπρα, στο Μαξίμου.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τις συνομιλίες,  Τσίπρας και Πούτιν μπήκαν κατευθείαν στο «ψητό», αντανακλώντας τις βλέψεις των δύο αστικών τάξεων που εκπροσωπούν, να διευρύνουν τις μπίζνες τους. 
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή» τη συνεργασία με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «επανεκκίνηση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Θέλοντας να διαβεβαιώσει το ρωσικό κεφάλαιο ότι στην Ελλάδα δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας για τη  δράση του, ανέφερε ότι μετά την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δημιουργούνται προϋποθέσεις «για ανάπτυξη επενδύσεων και οικονομικών συνεργιών».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αιχμή αυτής της συνεργασίας είναι οι επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό, καθώς και η προώθηση συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Παράλληλα, επανέλαβε το στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», βαφτίζοντας «εθνικό συμφέρον» το συμφέρον της αστικής τάξης. 
Εκτός από τον οικονομικό τομέα, εστίασε στην υπογραφή πολιτικής διακήρυξης για την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, περιγράφοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως «διαμεσολαβητής», όντας μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» σε ένα ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του ρωσικού κεφαλαίου για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO και του ΟΛΘ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέδωσε την ακύρωση του «Νότιου Ρεύματος» στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αποφεύγοντας να κλείσει οριστικά την πόρτα δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου», προσθέτοντας ωστόσο ότι «μας χρειάζονται από πριν εγγυήσεις». 
Οι αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν μία σειρά συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα. Επίσης, υπογράφτηκαν συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, όπως ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και τη «Rosneft».
Πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Το Σάββατο αναμένεται να μεταβεί στο Άγιο Όρος. 
πηγή:902

Δεν υπάρχουν σχόλια: