Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Ο Μάνος Ελευθερίου περνάει στην αιωνιότητα......

 
Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 80 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.
  Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, καθώς και με τον Θανάση Γκαϊφύλλια , τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους.
  Το 2013, ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε για τη συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.
  Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Ξημερώματα Κυριακής η ποίηση και το τραγούδι ορφάνεψαν. Ο Μάνος Ελευθερίου περνάει στην αιωνιότητα. Υπήρξε ένας πολυγραφότατος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Στο έργο του αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου. Οι στίχοι του ζυμώθηκαν μαζί με το χτυποκάρδι του απλού ανθρώπου για τον έρωτα, την αγωνία της βιοπάλης και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, εκεί που οι συνθήκες μετατρέπουν τον εργάτη, το φοιτητή σε ήρωα και εντέλει σε Άνθρωπο.
Θα σε θυμόμαστε στους σταθμούς περιμένοντας το τρένο στις οκτώ, όσο θα ζούμε το άδικο από την κούνια μας, όσο η μια γενιά αφήνει μαλαματένια λόγια για την επόμενη.
Το ΚΚΕ σε αποχαιρετά και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους σου».

1 σχόλιο:

Xρήστος Αλευράς είπε...

Η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά ανακάλυψε ένα συγκινητικό αποχαιρετισμό στον μεγάλο ποιητή από έναν ανώνυμο Συριανό, έξω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο της Ερμούπολης, όπου φοίτησε στα μικρά του χρόνια ο Μάνος Ελευθέριου.

Σε ένα απλό post-it ο συμπατριώτης του Μάνου Ελευθερίου έγραψε το συγκλονιστικό δίστιχο του Λάζαρου Ανδρέου «Εγώ δεν είμαι ποιητής είμαι στιχάκι, είμαι στιχάκι της στιγμής πάνω σε τοίχο φυλακής και σε παγκάκι», ως ύστατο χαίρε.