Ανοιχτό άφησε ο Ερντογάν το ενδεχόμενο να υποβάλλει σχέδια πτήσεων .
Με τη δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία προτίθεται να μελετήσει την πρόταση Παπανδρέου, να υποβάλλει στην Ελλάδα τα σχέδια πτήσεως των μαχητικών αεροσκαφών, έκλεισε το απόγευμα του Σαββάτου η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Σε συνέχεια της πρότασης του για αφοπλισμό των αεροσκαφών που πετούν στο Αιγαίο, ο Ερντογάν -σε συνάντηση που είχε με διευθυντές ελληνικών εφημερίδων- είπε ότι η Άγκυρα μελετά το ενδεχόμενο να υποβάλλει και στην Ελλάδα τα σχέδια πτήσεων που στέλνει στο ΝΑΤΟ, όπως είχε ζητήσει την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στην ίδια συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός άσκησε κριτική στα ελληνικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι τροφοδοτούν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αναπαράγοντας τις αναφορές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέβη με τον Γ. Παπανδρέου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου υπέγραψαν τη συμφωνία για την ολυμπιακή εκεχειρία. Συνολικά, Ελλάδα και Τουρκία συνήψαν 22 συμφωνίες για μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων, από την τουριστική συνεργασία μέχρι τη μεταναστευτική πολιτική.
Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο τούρκος πρωθυπουργός στο θέμα της άρσης του τουρκικού casus belli για την επέκταση των ελληνικών χορικών υδάτων. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν είναι μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί μονομερώς και παρέπεμψε το θέμα στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην προτροπή του Ερντογάν προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. «Σεβόμαστε τον κ. Ερντογάν όπως και κάθε ξένο ηγέτη που επισκέπτεται την Ελλάδα. Νιώθουμε ωστόσο την ανάγκη να επισημάνουμε το αυτονόητο: Για τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας αποφασίζει μόνο ο ελληνικός και τα ελληνικά κόμματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρηγίλλης.
Από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει την παράδοση στο ΝΑΤΟ της άμυνας των ελληνικών νησιών και παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, χαιρέτισε ως θετικό βήμα το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και ευχήθηκε να επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση των αμυντικών δαπανών των δύο χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου