Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ημερίδα του δήμου Αγρινίου για την στέβια.


Τεράστιο αποδείχτηκε το ενδιαφέρον των αγροτών του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής για την ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Αγρινίου για την καλλιέργεια της στέβια στην Ελλάδα και τις προοπτικές καλλιέργειάς της στην Αιτωλοακαρνανία. Περισσότεροι από 400 αγρότες κατέκλυσαν την αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για να ενημερωθούν.
Χαιρετισμό απεύθυνε στην ημερίδα ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός που τόνισε πως το βάρος της ανάπτυξης πρέπει να πέσει στην πρωτογενή παραγωγή και πρόσθεσε πως ο δήμος θα συμβάλλει στην διαβούλευση για το προϊόν και θα βοηθήσει με τις υπηρεσίες του όπου χρειάζεται.
Στην ημερίδα μίλησαν οι : Ταραντίλης Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυτικών Προϊόντων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «στέβια μια φυσική, γλυκιά λύση ως υποκατάστατο της ζάχαρης», Λόλας Πέτρος Καθηγητής, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Παν/μιο Θεσσαλίας με θέμα «καλλιέργεια -Έρευνα στην Ελλάδα-προοπτική», ο Σουίπας Σπύρος Γεωπόνος, Υποψ. Διδάκτορας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Παν/μιο Θεσσαλίας, με θέμα «οικονομικότητα καλλιέργειας στέβιας στην Ελλάδα», ο Ντζάνης Ηλίας Γεωπόνος πρώην προϊστάμενος Κ.Σ.Ε.Α. ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., με θέμα «μέθοδοι παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στέβιας», η Καραπαπά Βασιλική Γεωπόνος Φυτοπαθολόγος Ph.D. Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής Δήμου Αγρινίου, με θέμα «μέθοδοι παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στέβιας,  Στέβια, ένα φυτό χωρίς εχθρούς και ασθένειες;» .
Πηγή: Αγρίνιο CULTURE

2 σχόλια:

Xρήστος Αλευράς είπε...

Στέβια! Αντί για ζάχαρη...
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Συνεπώς, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τα άτομα που τρώνε πολλή ζάχαρη, προσέχουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, π.χ. διαβητικοί και παχύσαρκοι.

Ανώνυμος είπε...

Στέβια: Μια φυσική, γλυκιά λύση ως υποκατάστατο της ζάχαρης

Οι γλυκοζίτες της στέβιας ως γλυκαντικές ύλες
Η επιβάρυνση με θερμίδες στη διατροφή είναι πολύ μικρή, γιατί χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητά για την επίτευξη γλυκαντικού αποτελέσματος