Την ιδιωτικοποίηση του ιστορικού τόπου του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής
δρομολογεί η κυβέρνηση, μετά την ένταξή του στη λίστα του Ταμείου Αξιοποίησης
Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), πριν από λίγες μέρες.
Η μεθόδευση
έχει προκαλέσει την αντίδραση του λαού της περιοχής -και όχι μόνο- που απαιτεί
να μην πατήσει ιδιώτης το πόδι του στον τόπο όπου μαρτύρησαν χιλιάδες
κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.
Κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, σε συνεδρίασή του
(22/05) το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής, με ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο
υιοθέτησε στο συνέδριό της και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ),
τονίζει πως «το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι μνημείο παγκόσμιας
αναγνώρισης και σαν τέτοιο ανήκει στον ελληνικό λαό και ειδικότερα στο δήμο
Καισαριανής, που έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να αναδείξει αυτό το μοναδικό
χώρο».
Υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν έγινε προσπάθεια από την
Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρία -μέσω της δικαστικής οδού- να αποστερήσει μια
έκταση 710 στρεμμάτων στο χώρο του Σκοπευτηρίου (της είχε παραχωρηθεί με νόμο
το 1930 αλλά ανακλήθηκε το 1987). Η προσπάθεια αυτή έπεσε τελικά στο κενό χάρη
στους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Καισαριανής, με επικεφαλής τον τότε
κομμουνιστή δήμαρχο Π. Μακρή. Η έκταση του Σκοπευτηρίου επανήλθε στο Δημόσιο
και ο Δήμος προγραμμάτισε την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των κατοίκων.
2 σχόλια:
Αγαπητέ Χρήστο,
Προφανώς ο συγκεκριμένος χώρος φέρνει κακές αναμνήσεις σε αυτούς που θέλουν να γίνουν τα αφεντικά της Ευρώπης.
Αν γίνει ένα fun park ή μια σειρά από πολυκατοικίες στο χώρο, ποιος να κάτσει σε 10-20 χρόνια να θυμάται τι έγινε εκεί...
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.” ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αύριο το πρωί ξεκινήστε την ηµέρα σας διαφορετικά: Πάρτε µαζί σας έναν-δυο µόνο από την προσωπική σας φρουρά, µην ενηµερώσετε τους συνεργάτες σας, µην ειδοποιήσετε κανένα απολύτως µέσο ενηµέρωσης και πηγαίνετε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αφού διασχίσετε τους στεγασµένους χώρους, θα φτάσετε στο σηµείο… των εκτελέσεων. Εκεί, ζητήστε από τους συνοδούς σας να μείνουν μακριά, προχωρήστε και σταθείτε για λίγα λεπτά μόνος σας στο σημείο ακριβώς όπου εκτελέστηκαν πάνω από 900 Ελληνες στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Το τοπίο είναι εκπληκτικό. Θα σας συντροφεύουν μόνο τιτιβίσματα πουλιών και ίσως, αν συγκεντρωθείτε λίγο, να ακούσετε τις τελευταίες κραυγές των πατριωτών που θυσιάστηκαν εκεί: “Ζήτω η Ελλάδα”, “Ζήτω η Ελευθερία”, “Κάτω ο φασισμός”, “Ζήτω το ΚΚΕ”! Ναι, μην εκπλαγείτε, ίσως να μην το ξέρετε ή να μην το διαβάσατε ποτέ, αλλά ανάμεσα στους εκτελεσμένους ήταν και αρκετοί κομμουνιστές, όπως οι 200 της Πρωτομαγιάς του 1944, αλλά η θυσία τους το ίδιο ιδανικό υπηρετούσε: την ελευθερία της πατρίδας τους από τον ξένο κατακτητή.
Αυτός ο χώρος είναι κυριολεκτικά ιερός γιατί ποτίστηκε με το αίμα ανθρώπων που δεν λογάριασαν τη ζωή τους. Είχαν κι αυτοί γονείς, γυναίκες, παιδιά, αγαπημένα πρόσωπα. Χρειάστηκαν αγώνες από τότε για να πάψουν να ακούγονται εκεί οι βολές της Σκοπευτικής Εταιρείας. Το 1984 η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη κατάφερε να κηρυχθεί ο χώρος “ιστορικό μνημείο”, ενώ λίγο αργότερα ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίστηκε ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος. Καθοριστική ήταν όμως η ανέγερση του Μνημείου των Πεσόντων Πατριωτών. Εκεί, στα εγκαίνια, στις 24 Ιουνίου 2005, ήταν όλοι παρόντες: ο Πρόεδρος Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο Μ. Γλέζος δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη, ο δήμαρχος και ο λαός της Καισαριανής. Και ο Κ. Παπούλιας είχε δηλώσει ότι “η Καισαριανή είναι ταυτισμένη… με τον ήχο των πολυβόλων και αυτός εξακολουθεί να ηχεί μέσα μας, σαν διαρκής υπόμνηση της οφειλής μας απέναντι στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν”.
Και όμως αυτόν τον χώρο των 99 στρεμμάτων, που τυπικά ανήκει ακόμη στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, τον προορίζει η κυβέρνησή σας για εκποίηση. Εχετε εντάξει δηλαδή στον κατάλογο των εκτάσεων προς αξιοποίηση τον χώρο του “Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς”, έναν χώρο που διεκδικεί έτσι κι αλλιώς ο δήμος εδώ και δεκαετίες.
Ο χώρος αυτός της Καισαριανής έχει ύψιστη συμβολική αξία. Είναι η ζωντανή ιστορία και η μνήμη ενός ολόκληρου λαού που αντιστάθηκε στον φασισμό και τον ναζισμό και τους νίκησε. Οι εκτελεσμένοι στην Καισαριανή θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, αξίες που ενώνουν όλους τους Ελληνες, από τη συντηρητική δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά. Αυτός ο τόπος δεν μπορεί να γίνει εμπορικό κέντρο, δεν μπορεί να “αξιοποιηθεί”. Εχει τη δική του, αυτονόητη αξία.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Γυρίστε στο γραφείο σας, ξεφυλλίστε -αν νομίζετε ότι θα βοηθήσουν τη μνήμη σας- τα τελευταία κείμενα της προγιαγιάς σας Πηνελόπης Δέλτα και δώστε οδηγίες να αφαιρεθεί αμέσως ολόκληρος ο χώρος του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής από τον κατάλογο των προς εκποίηση του ΤΑΙΠΕΔ».
Δημοσίευση σχολίου