Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Καταστρέφονται χιλιάδες φρουτοπαραγωγοί

Με βάση τα στοιχεία από 9 νομούς, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 60 - 63 χιλιάδες τόνοι ροδάκινα είναι αυτή τη στιγμή αδιάθετοι, ενώ για 90 χιλιάδες τόνους κάνουν λόγο οι παραγωγοί, που εκτιμούν τη ζημιά σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι αγρότες στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των ροδάκινων.
Ανάλογη αναμένεται η ζημιά σε παραγωγούς ακτινιδίων και μήλων. Μεγάλο μέρος της παραγωγής ακτινιδίων στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού στη Λάρισα, καθώς και στην Πιερία, όπως και των πράσινων μήλων στην Αγιά (τύπου grandsmith), απορροφάται από τη ρωσική αγορά και η συγκομιδή τους ξεκινά από τα μέσα Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Οκτώβρη.
Η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής υπολογίζεται να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τους 80.000 τόνους μήλου που παράγει η περιοχή της Αγιάς, οι 40.000 τόνοι είναι πράσινα μήλα τα οποία έχουν μία μέση τιμή τα τελευταία χρόνια στα 30 - 55 λεπτά το κιλό. Από την ποσότητα αυτή πάνω από το 50% διατίθεται στην αγορά της Ρωσίας, ενώ μικρή ποσότητα και κόκκινου μήλου καταλήγει στην ίδια αγορά.
Ανάλογη είναι η διάθεση ακτινιδίου, όπου η συνολική παραγωγή υπερβαίνει τους 10.000 τόνους. Το 35% αυτής της παραγωγής, περίπου 3.500 τόνοι, εξάγεται στη Ρωσία, με τιμές από 40 έως και 55 λεπτά το κιλό.
Απέναντι σ' αυτή την καταστροφική κατάσταση, η ΕΕ σκοπεύει να διαθέσει «πενταροδεκάρες» για την αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διατεθούν έως 30 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό για τους ροδακινοπαραγωγούς όλων των κρατών - μελών, όταν, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση, μόνο για τους Ελληνες απαιτούνται 40 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: