Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

η νοεφιλελεύθερη πολιτική και η ευρωπαική αριστερά

Γράφει η ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ
Οι Γάλλοι σοσιαλιστές δεν θέλουν να υποστούν οικονομική κρίση αντίστοιχη με αυτή της Ελλάδας και ν' αντιμετωπίσουν ίδιες δυσκολίες με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης που είχε θέμα «συγκλίσεις για να ξεπεράσουμε την ελεύθερη συναλλαγή». Ο Αμόν δήλωσε ότι δεν θα ήθελε «να αντιμετωπίσει εκλογή το 2012 της ή του Γάλλου Παπανδρέου», κάτι που «ανταποκρίνεται στην αναπαλαίωση της παλιάς τάξης».
 Στην ομιλία του ο Αμόν προειδοποίησε κατά της φιλελεύθερης πολιτικής στην αριστερά: «Δεν θα υπάρξει νέο μοντέλο ανάπτυξης, δεν θα υπάρξει για τις προεδρικές εκλογές του 2012 πολιτική της Αριστεράς, με σταθερούς εμπορικούς, δημοσιονομικούς και νομισματικούς κανόνες, διαφορετικά θα πρέπει να πούμε αμέσως ότι αυτός που θέλουμε να εκλέξουμε είναι ο Γάλλος Παπανδρέου».
Ενώ προετοιμάζεται η εθνική συμφωνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βάσει του σχεδίου για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Αμόν έκρινε ότι ένας «Γάλλος Παπανδρέου» είναι «ένας άνθρωπος ο οποίος εκπληρώνει μια αποστολή την οποία δεν επιθυμούσε και που ανταποκρίνεται στην αναπαλαίωση της παλιάς ισχύουσας τάξης.
«Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αν όχι η αναστήλωση της παλιάς κατάστασης;» τόνισε στη διάσκεψη, επισημαίνοντας τη «μείωση των κοινωνικών δαπανών και του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων».
«Είμαστε στην καρδιά της περίφημης συναίνεσης της Ουάσιγκτον», είπε ειρωνικά ο Αμόν, αναφερόμενος στους «τρεις θεσμούς, το ΔΝΤ, το αμερικανικό θησαυροφυλάκιο και τη Διεθνή Τράπεζα», συντονισμένους επάνω «σε πολιτικές φιλελευθεροποίησης των οικονομιών των χωρών οι οποίες επωφελούνται από δάνεια της Διεθνούς Τράπεζας».
«Λοιπόν σήμερα τι ακούμε ακόμα και στις τάξεις του δικού μας κόμματος; Μας ζητούν να είμαστε αξιόπιστοι! Καταλαβαίνουμε, αξιόπιστοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο ΔΝΤ, στον τραπεζιτικό τομέα, ενώ θα έπρεπε να είμαστε αξιόπιστοι στους Γάλλους και Ευρωπαίους εργαζομένους, στους συνταξιούχους, στους πολίτες που υφίστανται το βάρος και τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν έχουν καμιά ευθύνη», τόνισε.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, μπορεί να συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και «θα υπάρξουν φωνές για να επιβάλουν στην Αριστερά να θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική λιτότητας και αυστηρότητας. Θα μας ζητήσουν να εκλέξουμε την ή τον Γάλλο Παπανδρέου», προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: