Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Τι είναι το Καμποτάζ

O όρος Καμποτάζ είναι σχετικά παλιός και είναι γαλλικής καταγωγής και αναφέρεται στις θαλάσσιες μεταφορές. Σαν ναυτικός, λοιπόν, όρος, εννοεί ότι χωρίς τη χορήγηση του προνομίου του Καμποτάζ, ένα ξένο πλοίο δεν μπορεί να μεταφέρει επιβάτες ή εμπορεύματα που επιβιβάστηκαν (φορτώθηκαν) από ένα λιμάνι σε ένα άλλο στην ίδια χώρα.
Βέβαια τη άρση του καμποτάζ την ειχε εξαγγείλλει  πρώτος ο κος Καραμανλής, οπότε ο κος Παπανδρέου ακολουθεί απλώς το δρόμο που χάραξε η ΝΔ....

1 σχόλιο:

Xρήστος Αλευράς είπε...

Την άρση του καμποτάζ για τον τουρισμό της κρουαζιέρας, ως το τέλος Μαΐου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 18ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον περασμένο Απρίλιο. Παράλληλα, ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού.Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, «εδώ και χρόνια έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος στη ραγδαία ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας, απαξιώνοντας, μάλιστα, το στρατηγικό μας πλεονέκτημα, που είναι η στρατηγική μας θέση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ελληνικό αρχιπέλαγος με τα εκατοντάδες νησιά. Απαξιώνοντας ακόμα και τη ναυτική μας παράδοση και ισχύ ανά τον κόσμο. Τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν για τη χώρα μας σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο».Διερωτήθηκε δε «γιατί το καμποτάζ να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης, όταν η άρση του θα δημιουργήσει σοβαρό αναπτυξιακό πλεονέκτημα για τη χώρα, από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι; 8 στα 10 κρουαζιερόπλοια, όμως, έχουν σημαία τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα ο ιδιότυπος αυτός προστατευτισμός να στερεί από την εθνική μας οικονομία το 80% των εσόδων που θα μπορούσε να έχει» και ανακοίνωσε ότι «μέχρι το τέλος Μαΐου θα κάνουμε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα.