Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

μαχαίρι και στη υγεία

Ο χώρος της Υγείας έχει σειρά στο μαχαίρι κυβέρνησης και τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), μετά την κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας. Η δραστική περικοπή των δαπανών υγείας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τους.Βάσει και των κατευθύνσεων του μνημονίου που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ ,για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση σε πρώτη φάση των δαπανών που αφορούν την υγεία, την περίθαλψη και το φάρμακο και νέες παρεμβάσεις πρόκειται να δρομολογηθούν τις προσεχείς ημέρες. Ομως το σφοδρότερο κύμα μέτρων για την περικοπή των δαπανών υγείας αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ο απόλυτος έλεγχός τους θα περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας βρίσκεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάργησης, συγχώνευσης και αλλαγής χρήσης νοσοκομειακών και κάθε είδους υγειονομικών μονάδων.
Η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλάει για νέα αρχιτεκτονική του ΕΣΥ, η οποία θα συμβαδίσει με τη νέα αρχιτεκτονική του κράτους που θα προκύψει από το σχέδιο «Καλλικράτης».
Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής προβλέπεται η λειτουργία των νοσοκομείων όλη την ημέρα, παρά το γεγονός ότι μετά δυσκολίας λειτουργούν σήμερα μέχρι το μεσημέρι λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αποφάσισε πρόσφατα να διακόψει τη συνεργασία του με 1.350 γιατρούς, που αντιστοιχούν στο 30% του δυναμικού του, ενώ στον αέρα βρίσκεται ακόμα η ανανέωση συμβάσεων των 887 γιατρών του ΙΚΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις περισσότερες εξετάσεις στα ιατρεία του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι κλείνουν ραντεβού με ορίζοντα πολλών μηνών.
Σύμφωνα με την υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές θα πρέπει να υπάρξει περικοπή δαπανών 20% τη διετία 2010-2011 και τόσο η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο συναρμόδιος για θέματα φαρμάκου υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος πιστεύουν ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τον περιορισμό της σπατάλης, η οποία υπολογίζεται στο 30% επί των συνολικών δαπανών. Κυβέρνηση και ελεγκτές εμμένουν σε συγκεκριμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις όπως η χρηματοοικονομική διαχείριση των νοσοκομειακών μονάδων, δηλαδή η λειτουργία τους με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης.
Η ίδια συνταγή του ΔΝΤ για τη …υγεία,εφαρμόσθηκε ήδη και σε άλλες ..ασθενείς χώρες όπως π.χ. στη Ουγγαρία όπου έκλεισαν τα 100 από τα 124 δημόσια νοσοκομεία.......

Δεν υπάρχουν σχόλια: