Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

νέοι φόροι, νέα δημοτικά τέλη, νέες εισφορές ή αντίσταση?

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλο αυτοδιοικητικό θεσμικό εγχείρημα» υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στην πελατειακή λογική. Επίσης, υποστήριξε ότι είναι ανακριβές πως εξαιτίας της διοικητικής μεταρρύθμισης θα γίνουν απολύσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης…. Αλλά όμως δεν απέκρυψε και τον κύριο στόχο του νομοσχέδιου που είναι…«η εξοικονόμηση πόρων» ούτε και εύκολα αποκρύπτεται το γεγονός ότι «δεν επιτυγχάνετε η αποκέντρωση αλλά οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό».
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά των δήμων αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν δημιουργήθηκαν κυρίως από κακοδιαχείριση, (υπάρχει βέβαια και αυτή η πλευρά που κανείς δεν την αμφισβητεί) ,αλλά δημιουργήθηκαν κύρια από το γεγονός ότι το κράτος χρωστά δισεκατομμύρια στους ΟΤΑ μέσα από την μακροχρόνια παράνομη παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων.Ας εστιάσουμε όμως στην ουσία του σχεδίου «Καλλικράτης». «Τα μέτρα δεν αφορούν απλά και μόνο τις συνενώσεις δήμων σε μεγαλύτερους δήμους. Με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των δραστηριοτήτων των δήμων, η επιβολή με κάθε τρόπο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ελάφρυνση του κράτους από τα πολλά βαρίδια της κοινωνικής πολιτικής στους τομείς, Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας».
Βέβαια αυτές οι κατευθύνσεις προωθούνται εδώ και χρόνια στην τοπική διοίκηση αφού ξεκίνησαν με τους παιδικούς σταθμούς, ακολούθησαν οι σχολικοί φύλακες, η δημοτική αστυνομία και πολλά άλλα με την γνωστή τακτική: Στην αρχή με μία προγραμματική σύμβαση και μετά στις πλάτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι βέβαιο ότι θα διασπαστεί η ενιαία αντιμετώπιση των κοινωνικών τομέων που θα απογυμνωθούν και άλλο από τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ενώ το κόστος θα κληθούν μέσω των δήμων να πληρώσουν οι δημότες οι οποίοι και θα το φορτωθούν .
Αυτές τις πολιτικές επιλογές θα κληθούν να εφαρμόσουν η να αντιπαλέψουν από την 1/1/2011,οι Δημοτικοί άρχοντες που θα εκλεγούν.Σε αυτά τα ζητήματα επομένως θα πρέπει να εστιάσουν τη προσοχή τους και οι δημότες, πριν αποφασίσουν με τη ψήφο τους, ,αν δεν θέλουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων τη επόμενη των εκλογών. Ενα ΔΝΤ όχι μόνο φθάνει αλλά και περισσεύει κι όσο πιο γρήγορα το ξαποστείλουμε τόσο το καλλίτερο, δεν μας χρειάζεται λοιπόν και το τοπικό δντ που προβλέπει ο «καλλικράτης»,για τους υπερχρεωμένους δήμους που πρέπει να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, περικοπές δαπανών κτλ όπως στο πρόσφατο 33ο συνέδριο της ΤΕΔΚ αναπτύχτηκε από το εισηγητή. Στο Ρουμλούκι, τον τόπο μας οι κυριότεροι (μέχρι τώρα) υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν επι 8ετια διατελέσει ήδη δήμαρχοι , οπότε τα δείγματα γραφής υπάρχουν (ακόμα και πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη»),επομένως οι συγκρίσεις είναι εφικτές.
Συνεχιζεται……

Δεν υπάρχουν σχόλια: