Τυνησία
"Λυπούμαι για τα αθώα θύματα ", είπε ο Μουμπάρακ, ενω πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη. Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη Αίγυπτο για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως ο λαός του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο. Η ομιλία Μουμπάρακ δεν ωφέλησε στην εξομάλυνση της κατάστασης. Μετά το διάγγελμα νέα πλήθη ξεχύθηκαν στους δρόμους, καλώντας τον να παραιτηθεί.
1 σχόλιο:
Αυτήν την ώρα η Δύση τρέμει κυριολεκτικά τις επερχόμενες εξελίξεις, αφού η πολιτική ριζοσπαστική Αριστερά της Αιγύπτου, με ισχυρή παρουσία στα συνδικάτα και τη διανόηση, διαδραματίζει σημαντικό ρολό στις κινητοποιήσεις, ενώ οι ισλαμιστές της Αιγύπτου φιλοδοξούν να καταστούν η εναλλακτική λύση στον Μουμπάρακ.
Η Δύση και κυρίως ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ, βλέποντας την κατάρρευση του προσφιλούς τους Μουμπάρακ, ο οποίος υπηρέτησε αφοσιωμένα τη γεωπολιτική και οικονομική βρώμικη τάξη τους, επιχειρούν να σφραγίσουν τη διαδοχή του καθεστώτος με ένα «δικό» τους πάλι άνθρωπο, το γνωστό μας Ελ Μπαραντέι, Νομπελίστα και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος επέστρεψε και βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο.
Όλα δείχνουν ότι η χιονοστιβάδα των εξελίξεων που έχει ξεκινήσει από την Τυνησία και διαρκώς εξαπλώνεται, με κορύφωση την Αίγυπτο, μπορεί να αλλάξει ριζικά το γεωπολιτικό χάρτη όχι μόνο της περιοχής αλλά και του κόσμου.
Δημοσίευση σχολίου