Απέρριψαν το Σχέδιο ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Δεν κράτησε η πλειοψηφία της διοίκησης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ)ούτε τα προσχήματα και στήριξε το τέλος επί
των ακινήτων με το επιχείρημα: «Επιβάλλουμε κι εμείς τέλη κι έτσι δεν μπορούμε
ν' ανοίγουμε κερκόπορτες που όσα κάνουμε θα μας γυρίσουν πίσω»
Το σχέδιο ψηφίσματος που ακολουθεί κατατέθηκε στη σύσκεψη
που οργάνωσε η ΚΕΔΕ από την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική
σύμβουλο Πειραιά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Στην κοινή σύσκεψη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων
Ελλάδας (ΚΕΔΕ), των Προέδρων και μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών των
Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας που πραγματοποιείται στις 14/11/2011,
εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στα νέα φοροχαράτσια που αποστέλλονται με
τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αποφασίζουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο κάθε εργαζόμενο,
άνεργο, συνταξιούχο, μικρό επαγγελματία, σπουδαστή που αρνείται να πληρώσει τα
φοροχαράτσια, είτε επειδή δεν μπορεί, είτε επειδή δε θέλει.
Σε αυτή τη κατεύθυνση καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια των
Δήμων της χώρας να αποφασίσουν και να δώσουν εντολή για την άμεση ενεργοποίηση
των υπηρεσιών των Δήμων (Ηλεκτρολογικό, Νομική Υπηρεσία κ.ά.), προκειμένου να
στηρίξουν όλους όσους θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής των
χαρατσιών με διακοπή ρεύματος, νομικές κυρώσεις κ.λπ.
Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας παράλληλα να
στηρίξουν κάθε συλλογική δράση ενάντια στα φοροχαράτσια μέχρι την κατάργηση του
νόμου που τα επιβάλλει.
Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, στους
αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα
μέσα ενημέρωσης».
2 σχόλια:
Παρέμβαση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Στην ομιλία της, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, Ελπίδα Παντελάκη, υπογράμμισε ότι η ομιλία του προέδρου της Ενωσης Κ. Ασκούνη αποτέλεσε σε όλες της τις πλευρές σαφή δικαιολόγηση της επιβολής του χαρατσιού επί των ακινήτων.
Είπε συγκεκριμένα: «Είναι σαφές από την ομιλία του προέδρου ότι η επιβολή του μέτρου δικαιολογείται. Εμείς, αν μη τι άλλο, θα σας ζητούσαμε να κρατήσετε τουλάχιστον τα προσχήματα. Αν δεν μπορείτε να μπείτε μπροστά στις κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στο χαράτσι, αν δεν μπορείτε να τους πείτε να μην πληρώσουν, τουλάχιστον μην πάτε ενάντια.
Μην πάτε ενάντια στην άρνηση εκείνου που δεν θέλει ή δεν μπορεί να πληρώσει. Εχει απέναντί του την κυβέρνηση, έχει απέναντί του τους μηχανισμούς του κράτους, έχει τόσα και τόσα, γιατί να έχει κι εσάς; Εμείς, καλούμε τον κόσμο να μην πληρώσει και στηρίζουμε τους δημάρχους που έχουν πάρει σχετικές πρωτοβουλίες. Είναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους».
Η πλειοψηφία της διοίκησης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ) τάχθηκε χτες, ουσιαστικά, υπέρ της πληρωμής από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά του χαρατσιού για τα ακίνητα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ) έφερε χτες το θέμα στην κοινή σύσκεψη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης και των προέδρων και μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών των Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Θεωρώ ότι ο θεσμικός μας ρόλος επιβάλλει σύνεση και σωφροσύνη. Εμείς δεν προτρέπουμε τους πολίτες ούτε να πληρώσουν ούτε να μην πληρώσουν. Υπάρχουν συνάδελφοι που δίνουν κάλυψη σε όσους δεν πληρώνουν. Δεν θέλω να το σχολιάσω. Ομως, επιβάλλουμε κι εμείς τέλη κι έτσι δεν μπορούμε ν' ανοίγουμε κερκόπορτες που όσα κάνουμε θα μας γυρίσουν πίσω».
Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης, τόνισε: «Ο δήμαρχος είναι θεσμός, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι θεσμός». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια γι' αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν ώστε στη βάση αυτή να ζητηθεί από την κυβέρνηση σχετική μέριμνα. Στη συγχορδία Ασκούνη - Τζανακούλη προστέθηκε και ο Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης (στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς), ο οποίος σημείωσε: «Εμείς δεν θα πούμε σε κανένα δημότη πληρώνεις - δεν πληρώνεις. Μόνος του επιλέγει. Ούτε θα συνδέσουμε το ρεύμα σε κάποιον. Αν υπάρχουν ηλεκτρολόγοι να το κάνουν, ας το κάνουν. Ομως θέση θα πάρουμε. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να χρησιμοποιείται γι' αυτό το θέμα. Αν θέλει η κυβέρνηση να βάλει φόρους ας βάλει. Οχι μέσω ΔΕΗ και κόβοντας το ρεύμα των ανθρώπων. Αν θέλει το κράτος να εισπράττει φόρους, να εισπράττει από αλλού».
Δημοσίευση σχολίου