Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η σύγκρουση μεταφέρθηκε σε Γερμανικό έδαφος.... !


 Μαύρα σύννεφα πάνω από τη Ευρώπη. 

Ολική η ανατροπή πλέον στο πεδίο της οικονομίας (και όχι μόνο) μετά τη χθεσινή αδυναμία της Γερμανίας να διαθέσει τα ομόλογά της.
Τόσο που ορισμένοι πλέον μιλάνε ευθέως ακόμα και για κατάσταση που ισοδυναμεί με παραμονές παγκόσμιας σύγκρουσης!
Ανατρέχοντας στο παρελθόν διαπιστώνουμε ότι  επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία : πριν τον α΄και τον  β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μονομερής γερμανική ηγεμονία στη Ευρώπη απειλούσε τότε τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ φαινόμενο που παρατηρείται  και σήμερα στο πεδίο της οικονομίας.
Οι ΗΠΑ τότε ήταν η δύναμη που ανέτρεψε καθοριστικά τους συσχετισμούς με την είσοδό της στις δύο  συγκρούσεις, το 1917 και το 1941 αντίστοιχα.
Χθες η Γερμανία - και ειδικότερα ο Σόιμπλε που είχε καλέσει τον Αμερικανό ομόλογό του Γκάιτνερ να βάλει σε τάξη το σπίτι του πριν δώσει συμβουλές σε άλλους - πήρε το μήνυμα ότι η σύγκρουση έχει πλέον μεταφερθεί σε γερμανικό έδαφος.
Η καπιταλιστική κρίση αποκαλύπτει πλέον τον ίδιο τον πυρήνα του προβλήματος, που παραπέμπει σε παραμονές πολέμου και μπορεί να πάρει ακόμη και τον χαρακτήρα ανοιχτής στρατιωτικής αντιπαράθεσης  .
Όλα πλέον πεντακάθαρα δείχνουν ότι για τη κρίση δεν ευθύνεται η... «κακομαθημένη εργατική τάξη της Ελλάδας»  που ζούσε με δανεικά κι έριξε έξω τα ταμεία της χώρας της και της Ευρώπης όλης, όπως διατυμπάνιζε η προπαγάνδα τους,  που αποσκοπούσε στο τσάκισμα των εργατών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χάρηκε ο κόσμος που προχθές οι κερδοσκόποι "έτριψαν τα μούτρα" της Γερμανίας: μόνο για δεκαετή ομόλογα αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ βρήκε αγοραστές το Βερολίνο, ενώ είχε βγει να πουλήσει ομόλογα για 6 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι πως οι Γερμανοί έχουν γίνει τόσο αλαζόνες με τα χάλια των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης ώστε μειώνουν διαρκώς τα επιτόκια που προσφέρουν. Με επιτόκιο... 1,98% έδωσαν προχθές τα 3,6 δισ., ενώ ακόμη και στις αρχές Ιουλίου, πριν από τέσσερις μήνες δηλαδή, το Βερολίνο δανειζόταν με επιτόκιο 3%. Αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο θα απαιτούν να αγοράζονται μεν τα ομόλογά τους και να δανείζεται το γερμανικό κράτος όσα θέλει, αλλά να μη δίνει καθόλου... τόκους!
ΔΕΛΑΣΤΙΚ