Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο καφές, στο πλαίσιο πάντα
μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
τύπου 2 (Τ2D), ρυθμίζοντας πιο αποτελεσματικά τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι παράγων υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του διαβήτη τύπου 2
παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 (Van Dam, 2002) και στη συνέχεια
μελετήθηκε από πολλούς άλλους ερευνητές. Η μετα-ανάλυση που ακολούθησε το 2005
έδειξε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της σταδιακής
υποβάθμισης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (Van Dam, 2005). Πρόσφατη
επισκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών (Huxley et al., 2009) σε συνολικό δείγμα
500.000 ανθρώπων έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν πάνω από 3-4 φλιτζάνια καφέ
την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2
από αυτούς που πίνουν μία-δύο κούπες καφέ ή λιγότερο. Μάλιστα για κάθε κούπα
καφέ που καταναλώνουν έχουν 5-10% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη
τύπου 2. Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν αυτή την αντιστρόφως ανάλογη
σχέση. Επιπλέον, οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι τα ίδια αποτελέσματα έχει και η
κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Τέλος, μια πρόσθετη φινλανδική έρευνα σε δείγμα
περισσότερων από 4.000 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 έδειξε μειωμένο κίνδυνο
θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις για εκείνους που έπιναν τρεις ή περισσότερες
κούπες καφέ την ημέρα.
(Πηγή: εφ. "Ελευθεροτυπία" )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου