Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ας αλλάξουμε την «ψυχή των αστικών χώρων».

Πού βρίσκεται η ευτυχία;
  Μια πρωτότυπη  έρευνα με τίτλο  «Παγκόσμια Ευτυχία»  και στόχο  να εξακριβωθούν τα επίπεδα της ευτυχίας σε διάφορους πολιτισμούς. πραγματοποίησε σε 16 χώρες το πανεπιστήμιο «Κομπλουτένσε» της Μαδρίτης.
Για να καταρτίσουν τον σχετικό κατάλογο, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν Δείκτη Ευτυχίας με διάφορες παραμέτρους όπως η προσωπική ικανοποίηση, η αισιοδοξία και η ενέργεια, η αίσθηση υπερηφάνειας, οι κοινωνικές σχέσεις, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκαλεί στο άτομο το κοινωνικό του περιβάλλον.
Οι πιο ευτυχισμένοι.
Με βάση αυτόν τον δείκτη, τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας φαίνεται ότι βρίσκονται στο Μεξικό.
Καταγράφοντας ένα σκορ ύψους 87,7, οι Μεξικανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας ή κοινωνικής τάξης. Για τους ερευνητές αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι από τις πρώτες θέσεις της λίστας απουσιάζουν λαοί που χαίρουν καλύτερης ποιότητας ζωής. Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκαν οι Φιλιππινέζοι με 86,4 βαθμούς και ακολουθούν οι Αργεντινοί και οι Νοτιοαφρικανοί. Προκύπτει επίσης ότι οι Ρουμάνοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Αμερικανούς. Η λίστα των 16 χωρών συμπληρώνεται κατά σειρά κατάταξης από τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, το Βέλγιο, την Κίνα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη - λιγότερο ευτυχή απ’ όλους - Γαλλία.
Και οι πηγές της ευτυχίας;
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, είναι οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια, μια στερεή σχέση με τον ή τη σύντροφο και τα χρήματα. Τα ταξίδια και η προσφορά στους άλλους έχουν επίσης το δικό τους μερίδιο.
Το σχέδιο ενός 65όροφου κτιρίου που βυθίζεται 300 μέτρα κάτω από τη γη,
παρουσίασαν μεξικανοί αρχιτέκτονες.
Η εκπληκτική αυτή ανάποδη πυραμίδα
θα κατασκευαστεί στη μέση της πλατείας Zocalo
της Πόλης του Μέξικο.
Περισσότερη επικοινωνία , μεγαλύτερη ευτυχία.
Καθώς στην εποχή μας η ευτυχία έχει γίνει σχεδόν πολιτικός στόχος και οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη συγκεντρώνονται στα αστικά κέντρα, οι ειδικοί ζητούν «να αλλάξει η ψυχή των αστικών χώρων». Μπορεί να πρόκειται για σύμπτωση, αλλά στην Πόλη του Μεξικού οι αρχές δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια μεγάλες πλατείες, δρόμους για ποδηλασία, χώρους συγκέντρωσης. Γιατί, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, περισσότερη επικοινωνία σημαίνει καλύτερες σχέσεις. Και τελικά, μεγαλύτερη ευτυχία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: