Μεταξύ των δεκαέξι
υπουργικών αποφάσεων για οίνους με Προστατευόμενη Γεωγραφική
Ένδειξη, του Υπουργού Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, ήταν και εκείνη που αφορούσε την ένταξη των λευκών,
ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων της Ημαθιας στα ΠΓΕ.
Τα κρασιά ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά άλλων τοπικών προϊόντων που
είναι ΠΟΠ ,όπως η φέτα, το κασέρι ,το μανούρι ,ο μπάτζιος, τα ροδάκινα Νάουσας
και τα κεράσια Ροδοχωρίου.
Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και
Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) διέπονται από τον Κανονισμό (ΕΚ)
510/2006 του Συμβουλίου της 20ης Μαρτίου 2006 σχετικά με την
προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών
προϊόντων και τροφίμων.Έτσι έχουμε :
1) (Π.Ο.Π.) «ονομασία προέλευσης»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου
τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για
την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τη
συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα, του οποίου
η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο
ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και
ανθρώπινους παράγοντες, του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία
πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
2) (Π.Γ.Ε.)«γεωγραφική ένδειξη »: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου
τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για
την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου: που κατάγεται από την
εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή την εν λόγω χώρα, του οποίου η
συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην
εν λόγω γεωγραφική καταγωγή , του οποίου η παραγωγή ή /και η μεταποίηση ή/και η
επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου