Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μύρτιλο: μια σύγχρονη, αποδοτική αγροτική δραστηριότητα.


Σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις είναι το μύρτιλο, οι αποδόσεις του οποίου κινούνται σε επίπεδα έως 5.000 ευρώ ανα στρέμμα.
Το μύρτιλο ή "μπλούμπερι", αποτελεί  μία πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια  λόγω της μεγάλης του προσαρμοστικότητας στο ελληνικό περιβάλλον, που αν και δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση , μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα σημεία της χώρας μας από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο.
Πολύ σημαντικοί παράγοντες της ανάπτυξης της κατανάλωσης των προϊόντων του μύρτιλου αποτελούν οι πολύτιμες θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το μύρτιλο σήμερα στην Ελλάδα είναι μια νέα καλλιέργεια, που άρχισε να καλλιεργείται (Ηπειρο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα κ.α.)συστηματικά κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια. Τα προϊόντα του μύρτιλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων (χυμοί, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, εσάνς κλπ.), φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών, βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων κλπ.
Το μύρτιλο διακρίνεται για τους καρπούς του τόσο από γευστικής απόψεως όσο και λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα κλπ. Οι καρποί του μύρτιλου έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, καταναλώνονται δε ως νωποί αλλά και ως κατεψυγμένοι ή και μεταποιημένοι.
Πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: