Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας...

Albert Einstein

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Προκλητική τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ


 Νέα τουρκική πρόκληση εκδηλώθηκε προχτές στο θαλάσσιο χώρο πάνω από τη νησίδα Ρω, προς την πλευρά της Ρόδου, σε μια προσπάθεια ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ στην περιοχή. Πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι να εξουδετερώσει το δικαίωμα στην ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου ή έστω αυτή να αφορά μόνο μια περιορισμένη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη νήσο Μεγίστη και να εξαιρεθούν τόσο η Ρω από τα δυτικά, όσο και η Στρογγύλη από τα ανατολικά.
Ενας τέτοιος περιορισμός θα οδηγούσε στην αποκοπή της ΑΟΖ του Καστελόριζου από την ΑΟΖ της Ρόδου, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΑΟΖ του Καστελόριζου, σε πλήρη ανάπτυξη με βάση τη μέση απόσταση που καθιερώνει το Δίκαιο της Θάλασσας, καλύπτει ένα θαλάσσιο χώρο έκτασης περίπου όσο η Πελοπόννησος και είναι ο «κρίκος» που ενώνει την Ελληνική με την Κυπριακή, καθώς και με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Μάλιστα, πρόκειται για μια περιοχή που εικάζεται ότι διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα.
Η τουρκική ενέργεια, όπως εκτιμάται, δεν είναι άσχετη με την κίνηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η οποία, υιοθετώντας τις τουρκικές θέσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ζήτησε από την Κύπρο και την Τουρκία την έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς σ' αυτές να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, αμφισβητώντας έτσι την ΑΟΖ του Καστελόριζου, η οποία αποκόπτει την ΑΟΖ της Τουρκίας από την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή παραβίαση εκδηλώθηκε λίγο μετά τη συνάντηση στην Αθήνα του υπουργού Εθνικής ΑμυναςΔ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό επί ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, καθώς και ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και 30 χρόνια η χώρα μας επιμένει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία – η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου – είναι νομικής φύσης. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ’ αυτή της ΑΟΖ.
Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μεχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.
Επίσης η Σύμβαση αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι, δηλαδή, τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.

Ανώνυμος είπε...

Έναν προκλητικό χάρτη με την δήθεν Τούρκικη ΑΟΖ δημοσιεύουν
τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ της Τουρκίας, στον οποίο εκφράζουν με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο τις βλέψεις τους σε βάρος της Ελλάδας, φτάνοντας στο σημείο να συμπεριλάβουν σχεδόν όλα τα Δωδεκάνησα, μέχρι και την Κρήτη!
http://www.axortagos.gr/tourkiki-aoz-xartis-tourkon-proklitikos.html